Idrotten är inte prioriterat, Amanda Lind möter motstånd internt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Stigande smittsiffror. nya lokala restriktioner, utbrott inom olika delar av idrotten. Dessa nyheter möts vi av varje dag, vilket innebär att vi behöver fråga oss om det återstår en politisk vilja och en bredare opinion för att hitta en lösning för idrottens överlevnad.

Idrottsminister Amanda Lind kämpar i motvind och får inget gehör i regeringen.

Det är svårt att ta intryck av Covid-19:s härjningar utan att inse de förödande konsekvenserna, inte minst eftersom jag själv aktivt arbetar för möjliga lösningar för idrotten, men i ärlighetens namn- varför ska politiker vara intresserade av att öppna upp generellt för idrotten under den närmaste tiden? Jag menar,  till dess det finns ett vaccin. Det beräknas ju ske först ske till kommande senvår eller sommar.

Att politiskt verka för att idrotten ska kunna ta emot publik är idag inget som skapar entusiasm bland politiker. Risken att bli anklagad för att öka smittspridningen och därmed öka belastning på sjukvården är känsligt och politiskt riskfyllt. 

Amanda vill, men förmår inte

 Jag upplever att Amanda Lind är en beslutsfattare som lyssnar och gärna skulle vilja påverka situationen till det bättre, men att hon inte ser det som politiskt taktiskt eller möjligt att driva hårdare än vad hon gör mot inrikesminister Damberg eller hälsominister Hallengren. 

För politiken är idrott och kultur ett särintresse. Från idrotten försöker vi tala om vilken betydelse vi har i samhället, men i dagens pandemi är idrottens betydelse för folkhälsa och integration inte tillräckligt tydligt och framför allt är finns fördröjning vilket gör att man intekan se effekterna av utebliven idrott inom dessa områden. 

Det samma gäller skatteintäkter och ökad turism till följd av publikdrivande seriespel eller idrottsevenemang, liksom evenemang. Att idrott och kultur har många anställda som riskerar bli arbetslösa har mindre betydelse än de ekonomiska aspekterna att Ericsson gör rekordvinst och att bil- och lastbilstillverkning säkerställer både export och skatteintäkter. Här förstår politikerna betydelsen av företagen både som ekonomiska motorer och som betydelsefulla arbetsgivare.

Det som är extra bekymmersamt i dessa tider är att regeringen inte förstår idrottens verksamhet. Regeringen har köpt sig fri från mer aktiva insatser. Miljarsbidragen får räcka nu. Rena stödåtgärder, alltså bidrag av olika former minskas till förmån för riktade insatser att komma tillbaka i form som är tänkbara framöver eftersom de är lättare att argumentera för.

Mitt i en ekonomisk tillväxt 

Då kan också verksamheter fungera samtidigt som en ekonomisk tillväxt sker.  Visst är det sunt, men idrotten har till stora delar fortsatt näringsförbud utan möjlighet att kunna agera annat än i begränsad omfattning. Utan möjlighet att agera så kan man inte heller skapa rätt förutsättningar för återhämtning. 

Bland motionsloppen pågår arbete mot lösningar som på ett smittskyddsäkersätt och i enlighet med gällande ordningslag och restriktioner kan minska belastningen för skattebetalarna, även om det kommer finnas fortsatt behov och många delar inte är lösta. Detta krävs eftersom idrotten tvingas själva ta ansvar för sin situation.

Lagidrotterna har än svårare situation. Ett aktivt arbete inom SHL gör att man påvisar smittan tidigt. Det sker ett ansvarsfullt agerande lite varstans, men många nya insjuknade innebär att politikerna inte vill  lätta på restriktionerna.

Vi får inte svettas...

Vill det sig illa kanske opinionen snarare förespråkar den finska idéen att begränsa aktiviteter som leder till svettande inomhus.

Inom idrotten behöver vi förutom olika typer av protokoll och guidelines arbeta på olika vägar tillbaka. Vi behöver tänka flexibelt och förändra invanda mönster. Ett brett öppnande av idrotten kommer dröja, vilket också leder till att den ekonomiska smärtan för idrotten blir allt större.

Troligen drabbas hela vinter- och inomhusidrotternas säsonger. Evenemang kommer i bästa fall kunna genomföras till försommaren. Troligen drabbas även minst en tredjedel av nästa fotbollssäsong.  

Vi kan inte lita på att politikerna ska hitta en lösning åt idrotten. I bästa fall kan idrotten erbjudas stöd om den allmänna opinionen för idrottens överlevnad blir tillräckligt stor. För oss inom idrotten kommer opinionsbildning bli viktigare för att idrotten inte ska förbli och upplevas som ett särintresse. I 2021 års budget finns inga extra pengar avsatta för idrotten.

Ska idrottens problem förstås på djupet så krävs betydande och kraftfullare arbete mot både politiker och mot en bredare opinion. Detta behövs för att öka politikernas vilja att agera för idrotten och för det idrotten levererar. Vi inom idrotten behöver också ta oss an en ny form av ledarskap på alla nivåer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.