Svensk oförmåga och svensk ovilja

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I helgen kommer 20.000 åskådare att samlas i Tyskland för att se formel 1 på Nürnburger Ring. Två veckor senare kommer motorstadion i Algarve att välkomna 45 000 åskådare och därpå tillåts 25 000 racerfans att släppas in vid klassiska Imola i Italien under två dagar. Detta sker mitt i Corona- tider i länder med högre smittspridning än i Sverige.

Vad är skillnaden?

Formel 1 lockar stora publikskaror världen över - och fansen släpps in!

Idrotten är mer politiskt betydelsefull i dessa länder. I Sverige tar man idrotten för givet.

Detta är extra tydligt i de senaste veckornas charad som Mikael Damberg och Amanda Lind har ägnat sig åt. Det är tydligt att Amanda Lind förstår frågorna, men Miljöpartiet ser frågorna som sekundära och ointressanta i relation till Preems raffinaderi i Lysekil. 

Det innebär att frågan omöjligt kan prioriteras för att få Mikael Damberg och de andra i regeringen engagerade i idrottens utmaningar.

För idrotten är kompetensationspengar naturligtvis viktiga för att överleva, men idrotten brinner för idrott och inte för kompensationsstöd. Ett stöd som övertid bara eroderar svensk idrott och dess förutsättningar. Idrotten vill få förutsättningar att arrangera för att engagera och göra skillnad.

Nästa vecka planerar regeringen att öka antalet publikplatser till 500, men även här går man fel. Man utgår från sittplatser som normgivande, eftersom polisen då kan kontrollera att folk sköter sig. Vid  tävlingen i Portugal ser hälsomyndighetens bedömning till att varje person kan hålla rätt avstånd för social distansiering.

Helt fel beräkningsgrund

Sittplatserna ses snarare som en begränsning till att hålla avstånd. Att utgå från avstånd och arenans eller tävlingsområdets förutsättning skulle öppna upp för den mesta av idrotten till en livsöverlevande nivå ganska omgående. En nivå som minskar beroendet av kompetensationstöd.

Men för att komma till dessa lösningar måste politikerna ha vilja att lösa problemen i stället för att köpa sig fria. När Mikael Damberg den 17 september debatterade i riksdagen om motionsloppens villkor, var han varken uppdaterad på motionsloppens förutsättningar eller hur arbetet med anpassning av ordningslagen för idrotten förlöpte. 

Detta var tydligt utifrån argumentationen där han bland annat trodde att 500 personer skulle gälla redan från 1 oktober. 

Det är inte bara Mikael Damberg i regeringen som visar på ointresse för idrotten, även om man vill påskina att man bryr sig. I samband med att regeringen i slutet av september meddelade att man har för avsikt att införa undantag i förordningen till ordningslagen deklarerade man också att Folkhälsomyndigheten skulle få i uppgift att se om och hur utomhusidrott och motionslopp skulle kunna få lättnader. 

Tegnell har inte fått uppdraget!

I går ställde Orienteringsmagasinet Skogssport frågan till Anders Tegnell om man fått något uppdrag från regeringen. Svaret var att något uppdrag från regeringen hade Folkhälsomyndigheten inte fått.

Samma ointresse är tydligt när regeringen inte ens bemödar sig att svara på idrottensbehov av att kunna välkomna aktiva och funktionärer till internationella tävlingar i Sverige.

Problemet med att politikerna inte vill och inte förmår är att idrotten drabbas. Men inte bara idrotten utan även det idrotten levererar. En mindre fungerade idrottsrörelse leder till ökade kostnader inom många olika områden, liksom sämre folkhälsa och minskad turism. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 79600 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.