Svensk oförmåga och svensk ovilja
I helgen kommer 20.000 åskådare att samlas i Tyskland för att se formel 1 på Nürnburger Ring. Två veckor senare kommer motorstadion i Algarve att välkomna 45 000 åskådare och därpå tillåts 25 000 racerfans att släppas in vid klassiska Imola i Italien under två dagar. Detta sker mitt i Corona- tider i länder med högre smittspridning än i Sverige.
Vad är skillnaden?

Idrotten är mer politiskt betydelsefull i dessa länder. I Sverige tar man idrotten för givet.
Detta är extra tydligt i de senaste veckornas charad som Mikael Damberg och Amanda Lind har ägnat sig åt. Det är tydligt att Amanda Lind förstår frågorna, men Miljöpartiet ser frågorna som sekundära och ointressanta i relation till Preems raffinaderi i Lysekil.
Det innebär att frågan omöjligt kan prioriteras för att få Mikael Damberg och de andra i regeringen engagerade i idrottens utmaningar.
För idrotten är kompetensationspengar naturligtvis viktiga för att överleva, men idrotten brinner för idrott och inte för kompensationsstöd. Ett stöd som övertid bara eroderar svensk idrott och dess förutsättningar. Idrotten vill få förutsättningar att arrangera för att engagera och göra skillnad.
Nästa vecka planerar regeringen att öka antalet publikplatser till 500, men även här går man fel. Man utgår från sittplatser som normgivande, eftersom polisen då kan kontrollera att folk sköter sig. Vid tävlingen i Portugal ser hälsomyndighetens bedömning till att varje person kan hålla rätt avstånd för social distansiering.
Helt fel beräkningsgrund
Sittplatserna ses snarare som en begränsning till att hålla avstånd. Att utgå från avstånd och arenans eller tävlingsområdets förutsättning skulle öppna upp för den mesta av idrotten till en livsöverlevande nivå ganska omgående. En nivå som minskar beroendet av kompetensationstöd.
Men för att komma till dessa lösningar måste politikerna ha vilja att lösa problemen i stället för att köpa sig fria. När Mikael Damberg den 17 september debatterade i riksdagen om motionsloppens villkor, var han varken uppdaterad på motionsloppens förutsättningar eller hur arbetet med anpassning av ordningslagen för idrotten förlöpte.
Detta var tydligt utifrån argumentationen där han bland annat trodde att 500 personer skulle gälla redan från 1 oktober.
Det är inte bara Mikael Damberg i regeringen som visar på ointresse för idrotten, även om man vill påskina att man bryr sig. I samband med att regeringen i slutet av september meddelade att man har för avsikt att införa undantag i förordningen till ordningslagen deklarerade man också att Folkhälsomyndigheten skulle få i uppgift att se om och hur utomhusidrott och motionslopp skulle kunna få lättnader.
Tegnell har inte fått uppdraget!
I går ställde Orienteringsmagasinet Skogssport frågan till Anders Tegnell om man fått något uppdrag från regeringen. Svaret var att något uppdrag från regeringen hade Folkhälsomyndigheten inte fått.
Samma ointresse är tydligt när regeringen inte ens bemödar sig att svara på idrottensbehov av att kunna välkomna aktiva och funktionärer till internationella tävlingar i Sverige.
Problemet med att politikerna inte vill och inte förmår är att idrotten drabbas. Men inte bara idrotten utan även det idrotten levererar. En mindre fungerade idrottsrörelse leder till ökade kostnader inom många olika områden, liksom sämre folkhälsa och minskad turism.
Mest lästa just nu
Brommapojkarna har sålt spelare i rekordomfattning de senaste två åren. Det har varit så lukrativt att styrelsen nu har mod att säga nej till anbud på forwarden Alladoh Det är vad Sportbladet uppger på tisdagseftermiddagen
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Det låg i luften. En sommarlen junikväll, Stockholms stadion som den perfekta inramningen, Och segersugna favoriter. Inget gick fel, Det blev en oförglömlig friidrottsgala.
Denne fantastiske Armand ”Mondo” Duplantis . Han hade utlovat en attack på världsrekordet. Sagt det uttryckligen till sin mormor.
Han är enastående och håller med imponerande regelbundenhet vad han lovar. Han bättrar på världsrekordet som på beställning. Som han uttryckte det:.
- OS-guld och att slå världsrekordet här på Stockholms Stadion, de två målen hade jag antagit.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Svenskarna är vana vid att det finns TV-bilder från allsköns idrott, oavset var och när något utspelas . Nu kommer något alldeles unikt.Streamingtjänsten Pluto TV intyroducerar ett samarbete via All Women’s Sports och Sportkanalen AWSN Network för att dygnet runt kunna sända damsport tillgängligt för svenska TV-tittare – helt gratis dygnet runt. Utbudet ska omfatta över 2 500 timmar direktsänd damsport årligen
En drömaffär. Öster från Växjö fick möjlighet att värva Allsvenska 19-årige Youssoupha Sanyang i fjol. Nu får Växjö-klubben möjlighet att tjäna närmare 40 miljoner när tjeckiska mästarlaget Slavia Prag i en rekordaffär vill köpa den tekniske fotbollsspelaren frpn Gambia.
Han har imponerat stort i inledningen av allsvenskan med sin fart och teknik. På det viset har han blivit uppmärksammad och även blivit en publikfavorit.
Skriv kommentar