Svensk oförmåga och svensk ovilja
I helgen kommer 20.000 åskådare att samlas i Tyskland för att se formel 1 på Nürnburger Ring. Två veckor senare kommer motorstadion i Algarve att välkomna 45 000 åskådare och därpå tillåts 25 000 racerfans att släppas in vid klassiska Imola i Italien under två dagar. Detta sker mitt i Corona- tider i länder med högre smittspridning än i Sverige.
Vad är skillnaden?
Idrotten är mer politiskt betydelsefull i dessa länder. I Sverige tar man idrotten för givet.
Detta är extra tydligt i de senaste veckornas charad som Mikael Damberg och Amanda Lind har ägnat sig åt. Det är tydligt att Amanda Lind förstår frågorna, men Miljöpartiet ser frågorna som sekundära och ointressanta i relation till Preems raffinaderi i Lysekil.
Det innebär att frågan omöjligt kan prioriteras för att få Mikael Damberg och de andra i regeringen engagerade i idrottens utmaningar.
För idrotten är kompetensationspengar naturligtvis viktiga för att överleva, men idrotten brinner för idrott och inte för kompensationsstöd. Ett stöd som övertid bara eroderar svensk idrott och dess förutsättningar. Idrotten vill få förutsättningar att arrangera för att engagera och göra skillnad.
Nästa vecka planerar regeringen att öka antalet publikplatser till 500, men även här går man fel. Man utgår från sittplatser som normgivande, eftersom polisen då kan kontrollera att folk sköter sig. Vid tävlingen i Portugal ser hälsomyndighetens bedömning till att varje person kan hålla rätt avstånd för social distansiering.
Helt fel beräkningsgrund
Sittplatserna ses snarare som en begränsning till att hålla avstånd. Att utgå från avstånd och arenans eller tävlingsområdets förutsättning skulle öppna upp för den mesta av idrotten till en livsöverlevande nivå ganska omgående. En nivå som minskar beroendet av kompetensationstöd.
Men för att komma till dessa lösningar måste politikerna ha vilja att lösa problemen i stället för att köpa sig fria. När Mikael Damberg den 17 september debatterade i riksdagen om motionsloppens villkor, var han varken uppdaterad på motionsloppens förutsättningar eller hur arbetet med anpassning av ordningslagen för idrotten förlöpte.
Detta var tydligt utifrån argumentationen där han bland annat trodde att 500 personer skulle gälla redan från 1 oktober.
Det är inte bara Mikael Damberg i regeringen som visar på ointresse för idrotten, även om man vill påskina att man bryr sig. I samband med att regeringen i slutet av september meddelade att man har för avsikt att införa undantag i förordningen till ordningslagen deklarerade man också att Folkhälsomyndigheten skulle få i uppgift att se om och hur utomhusidrott och motionslopp skulle kunna få lättnader.
Tegnell har inte fått uppdraget!
I går ställde Orienteringsmagasinet Skogssport frågan till Anders Tegnell om man fått något uppdrag från regeringen. Svaret var att något uppdrag från regeringen hade Folkhälsomyndigheten inte fått.
Samma ointresse är tydligt när regeringen inte ens bemödar sig att svara på idrottensbehov av att kunna välkomna aktiva och funktionärer till internationella tävlingar i Sverige.
Problemet med att politikerna inte vill och inte förmår är att idrotten drabbas. Men inte bara idrotten utan även det idrotten levererar. En mindre fungerade idrottsrörelse leder till ökade kostnader inom många olika områden, liksom sämre folkhälsa och minskad turism.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar