Svensk oförmåga och svensk ovilja

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I helgen kommer 20.000 åskådare att samlas i Tyskland för att se formel 1 på Nürnburger Ring. Två veckor senare kommer motorstadion i Algarve att välkomna 45 000 åskådare och därpå tillåts 25 000 racerfans att släppas in vid klassiska Imola i Italien under två dagar. Detta sker mitt i Corona- tider i länder med högre smittspridning än i Sverige.

Vad är skillnaden?

Formel 1 lockar stora publikskaror världen över - och fansen släpps in!

Idrotten är mer politiskt betydelsefull i dessa länder. I Sverige tar man idrotten för givet.

Detta är extra tydligt i de senaste veckornas charad som Mikael Damberg och Amanda Lind har ägnat sig åt. Det är tydligt att Amanda Lind förstår frågorna, men Miljöpartiet ser frågorna som sekundära och ointressanta i relation till Preems raffinaderi i Lysekil. 

Det innebär att frågan omöjligt kan prioriteras för att få Mikael Damberg och de andra i regeringen engagerade i idrottens utmaningar.

För idrotten är kompetensationspengar naturligtvis viktiga för att överleva, men idrotten brinner för idrott och inte för kompensationsstöd. Ett stöd som övertid bara eroderar svensk idrott och dess förutsättningar. Idrotten vill få förutsättningar att arrangera för att engagera och göra skillnad.

Nästa vecka planerar regeringen att öka antalet publikplatser till 500, men även här går man fel. Man utgår från sittplatser som normgivande, eftersom polisen då kan kontrollera att folk sköter sig. Vid  tävlingen i Portugal ser hälsomyndighetens bedömning till att varje person kan hålla rätt avstånd för social distansiering.

Helt fel beräkningsgrund

Sittplatserna ses snarare som en begränsning till att hålla avstånd. Att utgå från avstånd och arenans eller tävlingsområdets förutsättning skulle öppna upp för den mesta av idrotten till en livsöverlevande nivå ganska omgående. En nivå som minskar beroendet av kompetensationstöd.

Men för att komma till dessa lösningar måste politikerna ha vilja att lösa problemen i stället för att köpa sig fria. När Mikael Damberg den 17 september debatterade i riksdagen om motionsloppens villkor, var han varken uppdaterad på motionsloppens förutsättningar eller hur arbetet med anpassning av ordningslagen för idrotten förlöpte. 

Detta var tydligt utifrån argumentationen där han bland annat trodde att 500 personer skulle gälla redan från 1 oktober. 

Det är inte bara Mikael Damberg i regeringen som visar på ointresse för idrotten, även om man vill påskina att man bryr sig. I samband med att regeringen i slutet av september meddelade att man har för avsikt att införa undantag i förordningen till ordningslagen deklarerade man också att Folkhälsomyndigheten skulle få i uppgift att se om och hur utomhusidrott och motionslopp skulle kunna få lättnader. 

Tegnell har inte fått uppdraget!

I går ställde Orienteringsmagasinet Skogssport frågan till Anders Tegnell om man fått något uppdrag från regeringen. Svaret var att något uppdrag från regeringen hade Folkhälsomyndigheten inte fått.

Samma ointresse är tydligt när regeringen inte ens bemödar sig att svara på idrottensbehov av att kunna välkomna aktiva och funktionärer till internationella tävlingar i Sverige.

Problemet med att politikerna inte vill och inte förmår är att idrotten drabbas. Men inte bara idrotten utan även det idrotten levererar. En mindre fungerade idrottsrörelse leder till ökade kostnader inom många olika områden, liksom sämre folkhälsa och minskad turism. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.