Skuldnotan för idrotten växer snabbt
Pandemin har inneburit att Sveriges folkhälsoskuld har ökat och fortsätter att öka. Vår växande skuld behöver adresseras och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det mycket allvarligt att idrotten är ordentligt sargad. För en sargad idrottsrörelse gör att skulden fortsätter att växa.
RF påvisar med stöd av sin scenarioanalys att idrotten behöver minst 2 extra miljarder och troligen upp till 4 extra miljarder. Detta kan låta mycket. I själva verket är det lite med tanke på de kostnader icke aktivt liv skapar. Exempelvis är de främsta riskfaktorerna för att utveckla Diabetes-typ 2 är rökning, fetma, psykisk ohälsa och stillasittande/frånvaron av kondition. Bara kostnaderna i Sverige för diabetes-2 var 2014 11,4 miljarder per år och växande. Den roll idrotten har för att skapa hälsosamma mönster och därmed minska riskfaktorerna är påtaglig.
Galopperande utgifter för folkhälsan
Liknande kopplingar kan göras till psykisk ohälsa, integration, skolresultat med mera. Under 2018 bedömdes samhällskostnaden för sjukskrivingar på grund av psykisk ohälsa ligga på cirka 80 miljarder per år. Det är väl känt att motion och idrott minskar risken för psykisk ohälsa.
Det finns ett värde att påtala Sveriges ökade folkhälsoskuld och dess kostnader för att på detta sätt än tydligare påvisa på de negativa effekter som samhället drabbas av för att idrotten hämmats och fortsätter att hämmas att leverera sina värden. Exempelvis trots att 15 – 18-åringar nu efter månaders uppehåll tillåts komma tillbaka i träning, så vet vi inte hur många som slutat eller är på väg att glida bort från idrotten. Detta är en oro jag tror jag delar med nästan alla i idrotts-Sverige.
Att cuper och motionslopp nu riskeras att ställas in för andra året i följd gör att den extra inspirationen som krävs för att hålla aktiva som prioriterar idrott för det sociala och sitt levnadsmönster fortsatt idrottsaktiva svårare. Inspirationen och lockelsen till cuper och motionslopp är för åtskilliga som nu varit utanför organiserad träning i månader otroligt viktigta för att lockas tillbaka.
Glädjen som idrott ger
För det är viktigt att hitta tillbaka till sammanhang och den glädje idrott kan innebära.
Den motor idrottsinfrastrukturen med mångfalden av cuper såsom Aroscupen, Partille cup eller Storsjöcupen ger i likhet med motionsevenemang är nav och nödvändiga för att säkerställa kraft i återhämtningen.
Dilemmat är att många av dessa evenemang inte klarar ekonomiskt ett år till utan att arrangeras eller bara få den stödersättning de fick under 2020. För arrangörer, deltagare och funktionärer finns dessutom en mycket stor ovisshet om och hur dessa evenemang kan arrangeras i vår och i sommar. Detta är ett stort problem för nu utan även för framtida folkhälsa.
Tidigare i veckan meddelade RF att man förändrat sin referensgrupp för kommande coronastöd, vilket troligen även omfattar ett möjligt återstartsstöd. Om RF får ytterligare 2-4 miljarder kronor kommer denna grupp var viktig för att se till att medel inte bara fördelas brett, utan att de investeras på ett sätt som gör att vi säkerställer att idrotten snabbt återhämtas och dessutom att den framtida folkhälsoskulden motverkas med hjälp av idrottens förmåga att skapa livsstil, engagemang och välmående.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar