Skuldnotan för idrotten växer snabbt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pandemin har inneburit att Sveriges folkhälsoskuld har ökat och fortsätter att öka. Vår växande skuld behöver adresseras och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det mycket allvarligt att idrotten är ordentligt sargad. För en sargad idrottsrörelse gör att skulden fortsätter att växa.

 

RF påvisar med stöd av sin scenarioanalys att idrotten behöver minst 2 extra miljarder och troligen upp till 4 extra miljarder. Detta kan låta mycket. I själva verket är det lite med tanke på de kostnader icke aktivt liv skapar. Exempelvis är de främsta riskfaktorerna för att utveckla Diabetes-typ 2 är rökning, fetma, psykisk ohälsa och stillasittande/frånvaron av kondition.  Bara kostnaderna i Sverige för diabetes-2 var 2014 11,4 miljarder per år och växande. Den roll idrotten har för att skapa hälsosamma mönster och därmed minska riskfaktorerna är påtaglig. 

Galopperande utgifter för folkhälsan

Liknande kopplingar kan göras till psykisk ohälsa, integration, skolresultat med mera. Under 2018 bedömdes samhällskostnaden för sjukskrivingar på grund av psykisk ohälsa ligga på cirka 80 miljarder per år. Det är väl känt att motion och idrott minskar risken för psykisk ohälsa.

Det finns ett värde att påtala Sveriges ökade folkhälsoskuld och dess kostnader för att på detta sätt än tydligare påvisa på de negativa effekter som samhället drabbas av för att idrotten hämmats och fortsätter att hämmas att leverera sina värden.  Exempelvis trots att 15 – 18-åringar nu efter månaders uppehåll tillåts komma tillbaka i träning, så vet vi inte hur många som slutat eller är på väg att glida bort från idrotten. Detta är en oro jag tror jag delar med nästan alla i idrotts-Sverige. 

Att cuper och motionslopp nu riskeras att ställas in för andra året i följd gör att den extra inspirationen som krävs för att hålla aktiva som prioriterar idrott för det sociala och sitt levnadsmönster fortsatt idrottsaktiva svårare. Inspirationen och lockelsen till cuper och motionslopp är för åtskilliga som nu varit utanför organiserad träning i månader otroligt viktigta för att lockas tillbaka. 

Glädjen som idrott ger

För det är viktigt att hitta tillbaka till sammanhang och den glädje idrott kan innebära. 

 Den motor idrottsinfrastrukturen med mångfalden av cuper såsom Aroscupen, Partille cup eller Storsjöcupen ger i likhet med motionsevenemang är nav och nödvändiga för att säkerställa kraft i återhämtningen. 

Dilemmat är att många av dessa evenemang inte klarar ekonomiskt ett år till utan att arrangeras eller bara få den stödersättning de fick under 2020. För arrangörer, deltagare och funktionärer finns dessutom en mycket stor ovisshet om och hur dessa evenemang kan arrangeras i vår och i sommar. Detta är ett stort problem för nu utan även för framtida folkhälsa.

Tidigare i veckan meddelade RF att man förändrat sin referensgrupp för kommande coronastöd, vilket troligen även omfattar ett möjligt återstartsstöd.  Om RF får ytterligare 2-4 miljarder kronor  kommer denna grupp var viktig för att se till att medel inte bara fördelas brett, utan att de investeras på ett sätt som gör att vi säkerställer att idrotten snabbt återhämtas och dessutom att den framtida folkhälsoskulden motverkas med hjälp av idrottens förmåga att skapa livsstil, engagemang och välmående.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen