Skuldnotan för idrotten växer snabbt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pandemin har inneburit att Sveriges folkhälsoskuld har ökat och fortsätter att öka. Vår växande skuld behöver adresseras och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det mycket allvarligt att idrotten är ordentligt sargad. För en sargad idrottsrörelse gör att skulden fortsätter att växa.

 

RF påvisar med stöd av sin scenarioanalys att idrotten behöver minst 2 extra miljarder och troligen upp till 4 extra miljarder. Detta kan låta mycket. I själva verket är det lite med tanke på de kostnader icke aktivt liv skapar. Exempelvis är de främsta riskfaktorerna för att utveckla Diabetes-typ 2 är rökning, fetma, psykisk ohälsa och stillasittande/frånvaron av kondition.  Bara kostnaderna i Sverige för diabetes-2 var 2014 11,4 miljarder per år och växande. Den roll idrotten har för att skapa hälsosamma mönster och därmed minska riskfaktorerna är påtaglig. 

Galopperande utgifter för folkhälsan

Liknande kopplingar kan göras till psykisk ohälsa, integration, skolresultat med mera. Under 2018 bedömdes samhällskostnaden för sjukskrivingar på grund av psykisk ohälsa ligga på cirka 80 miljarder per år. Det är väl känt att motion och idrott minskar risken för psykisk ohälsa.

Det finns ett värde att påtala Sveriges ökade folkhälsoskuld och dess kostnader för att på detta sätt än tydligare påvisa på de negativa effekter som samhället drabbas av för att idrotten hämmats och fortsätter att hämmas att leverera sina värden.  Exempelvis trots att 15 – 18-åringar nu efter månaders uppehåll tillåts komma tillbaka i träning, så vet vi inte hur många som slutat eller är på väg att glida bort från idrotten. Detta är en oro jag tror jag delar med nästan alla i idrotts-Sverige. 

Att cuper och motionslopp nu riskeras att ställas in för andra året i följd gör att den extra inspirationen som krävs för att hålla aktiva som prioriterar idrott för det sociala och sitt levnadsmönster fortsatt idrottsaktiva svårare. Inspirationen och lockelsen till cuper och motionslopp är för åtskilliga som nu varit utanför organiserad träning i månader otroligt viktigta för att lockas tillbaka. 

Glädjen som idrott ger

För det är viktigt att hitta tillbaka till sammanhang och den glädje idrott kan innebära. 

 Den motor idrottsinfrastrukturen med mångfalden av cuper såsom Aroscupen, Partille cup eller Storsjöcupen ger i likhet med motionsevenemang är nav och nödvändiga för att säkerställa kraft i återhämtningen. 

Dilemmat är att många av dessa evenemang inte klarar ekonomiskt ett år till utan att arrangeras eller bara få den stödersättning de fick under 2020. För arrangörer, deltagare och funktionärer finns dessutom en mycket stor ovisshet om och hur dessa evenemang kan arrangeras i vår och i sommar. Detta är ett stort problem för nu utan även för framtida folkhälsa.

Tidigare i veckan meddelade RF att man förändrat sin referensgrupp för kommande coronastöd, vilket troligen även omfattar ett möjligt återstartsstöd.  Om RF får ytterligare 2-4 miljarder kronor  kommer denna grupp var viktig för att se till att medel inte bara fördelas brett, utan att de investeras på ett sätt som gör att vi säkerställer att idrotten snabbt återhämtas och dessutom att den framtida folkhälsoskulden motverkas med hjälp av idrottens förmåga att skapa livsstil, engagemang och välmående.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.