Begränsningarna måste bli flexibla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har av regeringen fått förklarat för oss hur långt ett snöre är. Nämligen 50 personer. Åtminstone om det gäller idrottens sammankomster. Det är 50 personer som gäller oavsett om det är fotbollsarenor, kvadratkilometer stora områden i segling eller triathlon eller ett 30 kilometer långt Lidingölopp. 

Med löparna utspridda blir ett arrangemang tänkbart.

FHM har i sina uttalande sagt att man behöver anpassa sin strategi kontinuerligt för att kunna göra bäst nytta. Man har också varit stolta över Sveriges öppna strategi som möjliggör fortsatt förtroende för de nödvändiga åtgärder man satt in. 

Får inte vara tondöva längre

Trots dessa uttalanden så är både FHM och regeringen tondöva för att ändra direktiven, så att de är konsekventa eller up-to-date.

I samband med att direktiv och lagar etablerades fanns en acceptans för kraftfullt agerande, även om lagarna var tvungna att utvecklas och skrivas utan tillräckliga förarbeten. Idrotten anpassade sig snabbt och skapade nya protokoll och riktlinjer för ett smittbegränsat agerande. 

Problemet är att det är fortsatt de ursprungliga direktiven idrotten behöver förhålla sig till, trots lägre smittspridning och att direktiven inte hade förståelse för idrottens särarter från början.

Amanda Lind skrev i helgen på sin Facebook sida att Ordningslagen, som begränsar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, är trubbig på det sättet att den inte omfattar alla samhällets verksamheter. 

Struntar i att ha en dialog

Ändå är det ordningslagen som är central och som hela tiden begränsar idrotten från att ta nästa steg till anpassning och till nya lösningar.

I samma inlägg skriver Amanda Lind att det centrala är att trängsel inte skapas. Detta är också det idrotten med nya riktlinjer försöker anpassa sig till, men där ingen dialog förs och där intresset från regering eller FHM att ta tag i frågan är obefintlig. 

Exempelvis vill Lidingöloppet ställa om i stället för att ställa in. Under en fyra veckor period vill man under helgerna arrangera TCS Lidingöloppet utspritt med 30 personer per startgrupp var 30e minut, vilket skulle innebära att det maximalt skulle finnas ca 180 löpare utspridda över banans 30 000 meter. 

Ge idrotten förtroendet

Detta är inte acceptabelt enligt ordningslagen, eftersom hela 30 000 meter ses som evenemangsområde, inte bara start och mål där trängsel kan skapas. Den reglering som ska tillämpas ger Lidingöloppet möjlighet att ha en löpare var 1000 meter. 

Varför får idrotten inte självreglera?

Andra delar av samhället såsom butiker, restauranger, köpcentra, museer har fått möjligheten att självreglera för att säkerställa social distansiering. Denna förmån har inte kultur eller idrott. Idrotten är hänvisade till att ordningsreglerna och polistillstånd. Dessa ordningsregler tolkas max 50 personer på en sammankomst!

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen