Pandemilagen glömmer idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pandemilagen är till sist införd. Argumentationen för att införa lagen har varit att skapa bättre förutsättningen för regeringen att göra riktade insatser som är väl avvägda och rättvisa. Vissa kommentarer har också gjort gällande att idrotten och kulturen nu inte behöver ta hela ansvaret i att begränsa verksamheter så att smittan minskar.

Arrangörerna av motionslopp väntar på ett regelverk

Ambitionen med pandemilagen är positiv. Fokus på att säkerställa ett visst utrymme för varje person i stället för ett maxtak på x antal personer på en stor anläggning gör att regler blir mer logiska. För en stor anläggning som Bosön, som inte är stängd eftersom dedt inte är en kommunal anläggning, finns nu möjlighet att öka antalet samtida besökare till 400 personer. Med andra ord deras kapacitet ökar till följd av mer anpassade regler för sportanläggningar för inomhusaktivitet. Andra anläggningar och simhallar drabbas annorlunda.

ändå ordningslagen som styr

Dilemmat är att de flesta idrottsevenemang fortsatt ligger kvar och regleras av ordningslagen och inte pandemilagen, med samma trubbiga lagstiftning som tidigare. En ordningslag med tillhörande förordning som inte är anpassad för varken publikidrotter eller deltagaridrotter såsom motionslopp och ungdomscuper. Detta är Amanda Lind och Mikael Damberg väl medvetna om. Trots det har regeringen valt att låta inomhusanläggningar, gym och simhallar lyda under pandemilagen, men för resten av idrotten är det fortsatt ordningslagen som gäller.

 

I ett kort perspektiv, när vi i Sverige har en mycket hög smittspridning, spelar detta kanske inte speciellt stor roll. Men för att idrotten ska få möjlighet att komma i gång med sin verksamhet är det viktigt att vi kan verka under en lag och en förordning som är anpassad till våra verksamheters förutsättningar att agera smittsäkert. 

För att detta ska bli möjligt så behöver politiken inte bara förstå och utan även vilja anpassa regler till idrottens förutsättningar.

 

Notera: motionsloppen skrev följande i ett remissvar till den nya pandemilagen:

 

Risken är att aktörer som oss blir bortprioriterade. Vi är bekymrade att de som författar föreskrifter bortprioriterar oss aktörer som haft näringsförbud sedan 15 mars. Vi kan konstatera att regering och myndigheter än så länge inte tagit sig an motionsloppens (och andra evenemangsaktörers) förutsättningar att arrangera event på ett smittsäkert sätt. 

Om oviljan att lyssna till oss och andra aktörers förutsättningar inte förändras så kommer den nya lagen inte bli mer träffsäker.

Nu är det fotbllens tur

Förvisso ska FHM möta fotbollen under nästa vecka samt återkoppla till regeringens uppdrag om motionsloppens förutsättningar för att bedriva sin verksamhet den 15 januari. 

Att ha förhoppningar om att detta ändrar något på kort sikt är naivt. Men stora delar av vår verksamhet behöver planeras. Detta kräver att regering och FHM öppnar upp för att diskutera förutsättningar för hur idrotten ska kunna starta upp igen. 

Här är ordningslagen fel för idrotten. All idrottslig verksamhet behöver regleras av en pandemilag som har förordningar som möjliggör för idrotten att kunna ta ansvar, samt ger idrotten möjlighet att kunna planera. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.