Pandemilagen glömmer idrotten
Pandemilagen är till sist införd. Argumentationen för att införa lagen har varit att skapa bättre förutsättningen för regeringen att göra riktade insatser som är väl avvägda och rättvisa. Vissa kommentarer har också gjort gällande att idrotten och kulturen nu inte behöver ta hela ansvaret i att begränsa verksamheter så att smittan minskar.
Ambitionen med pandemilagen är positiv. Fokus på att säkerställa ett visst utrymme för varje person i stället för ett maxtak på x antal personer på en stor anläggning gör att regler blir mer logiska. För en stor anläggning som Bosön, som inte är stängd eftersom dedt inte är en kommunal anläggning, finns nu möjlighet att öka antalet samtida besökare till 400 personer. Med andra ord deras kapacitet ökar till följd av mer anpassade regler för sportanläggningar för inomhusaktivitet. Andra anläggningar och simhallar drabbas annorlunda.
ändå ordningslagen som styr
Dilemmat är att de flesta idrottsevenemang fortsatt ligger kvar och regleras av ordningslagen och inte pandemilagen, med samma trubbiga lagstiftning som tidigare. En ordningslag med tillhörande förordning som inte är anpassad för varken publikidrotter eller deltagaridrotter såsom motionslopp och ungdomscuper. Detta är Amanda Lind och Mikael Damberg väl medvetna om. Trots det har regeringen valt att låta inomhusanläggningar, gym och simhallar lyda under pandemilagen, men för resten av idrotten är det fortsatt ordningslagen som gäller.
I ett kort perspektiv, när vi i Sverige har en mycket hög smittspridning, spelar detta kanske inte speciellt stor roll. Men för att idrotten ska få möjlighet att komma i gång med sin verksamhet är det viktigt att vi kan verka under en lag och en förordning som är anpassad till våra verksamheters förutsättningar att agera smittsäkert.
För att detta ska bli möjligt så behöver politiken inte bara förstå och utan även vilja anpassa regler till idrottens förutsättningar.
Notera: motionsloppen skrev följande i ett remissvar till den nya pandemilagen:
Risken är att aktörer som oss blir bortprioriterade. Vi är bekymrade att de som författar föreskrifter bortprioriterar oss aktörer som haft näringsförbud sedan 15 mars. Vi kan konstatera att regering och myndigheter än så länge inte tagit sig an motionsloppens (och andra evenemangsaktörers) förutsättningar att arrangera event på ett smittsäkert sätt.
Om oviljan att lyssna till oss och andra aktörers förutsättningar inte förändras så kommer den nya lagen inte bli mer träffsäker.
Nu är det fotbllens tur
Förvisso ska FHM möta fotbollen under nästa vecka samt återkoppla till regeringens uppdrag om motionsloppens förutsättningar för att bedriva sin verksamhet den 15 januari.
Att ha förhoppningar om att detta ändrar något på kort sikt är naivt. Men stora delar av vår verksamhet behöver planeras. Detta kräver att regering och FHM öppnar upp för att diskutera förutsättningar för hur idrotten ska kunna starta upp igen.
Här är ordningslagen fel för idrotten. All idrottslig verksamhet behöver regleras av en pandemilag som har förordningar som möjliggör för idrotten att kunna ta ansvar, samt ger idrotten möjlighet att kunna planera.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar