Idrotten behöver transparens inför olika regler
Att ta ett samhällsmässigt ansvar är inte idrottens utmaning, utan det är att förstå varför restriktioner införs, samt att det finns transparens och logik avseende vad man förväntar sig att restriktionerna ska leda till.

Få andra delar i samhället bär samma ansvar, vilket idrotten bör kompenseras för och inte uppfattas som en fri resurs att utnyttja för att kommunicera ut det allvarliga läget till Sveriges idrottande befolkning.
Inte heller får vi glömma bort att restriktionerna som lamslår vår verksamhet leder till mycket stora konsekvenser för svensk folkhälsa och psykisk ohälsa. Frånvaro av både rörelse och social samhörighet får djupa och långvariga konsekvenser.
Behöver kompenseras - rejält
Det har forskare och andra debattörer påtalat liksom RFs lyft i sina framtidsscenarier. Här behöver svensk idrottsrörelse få betydande extra medel, minst de 2-4 miljarder RF äskar, för att se till att vi kan bidra till att vårt samhälle kan återhämta sig till ett sunt samhälle.
Otydlighet kan leda till att delar av idrotten fattar sina egna beslut eller tänjer på gränser, vilket har hänt. Det kan också leda till ökade och höjda röster om ännu kraftigare åtgärder, vilket också hänt och händer.
Trycket kring begränsningar i samhället är för närvarande inte att lätta på restriktionerna såsom idrotten vill, utan att regeringen ska ta ansvar och gå än hårdare fram än det som Folkhälsomyndigheten föreslår.
Idrotten i Sverige har också haft betydligt bättre förutsättningar att verka än i många andra delar av Europa, vilket i andra europeiska länder skapar huvudbry inför att kunna uppnå rättvisa på kommande mästerskap och OS.
Trots det är svårt att veta om de restriktioner som läggs på idrotten i Sverige är lämpliga och relevanta eller ens förenade med vår grundlag.
Inskränkningar ska vara proportionella
Under debatten om begränsningar har det vid flera tillfällen framhållits att inskränkningar i ordningslagen likväl som pandemilagen innebär inskränkning av grundlagsfästa rättigheter och tillämpningen ska användas med stor försiktighet och vara proportionerlig.
Dessutom ska inskränkningar inte vara mer inskränkande än nödvändigt samt kunna ta hänsyn till olika verksamheters förutsättningar till smittsäkerhet.
För att FHM och regeringen ska leva upp till detta behövs konsekvens, transparens och logik i begränsningarna.
Att vi nu befinner oss i en allvarlig situation kan exemplifieras med antalet dokumenterat smittade människor den senaste 14-dagarsperioden i Sverige var över 450 enligt Aftonbladet. För att sätta 450 i relation till något, så kan EUs gröna lista för reserestriktioner vara ett alternativ. Den listan har det rekommenderade gränsvärdet 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer och högst 4 procent positiva tester under de senaste 14 dagarna för att öppna gränserna inom EU för resande utan restriktioner. Det är långt dit, men det finns också ett stort spann däremellan.
För att kunna skapa transparens och förståelse för hur regler kan förändras har flera andra länder t ex UK, Irland och Sydkorea infört ett nivåsystem med olika krav baserat på andel bekräftade fall, samt andelen positiva fall av de utförda testerna. I UK även kopplat till ökad smittspridning i form av R-tal. Detta nivåsystem ger en tydlighet och transparens för alla parter.
Bra förslag av fotbollen
Ett bra förslag till nivåsystem presenterade svensk elitfotboll där man tydligt visar hur man är villiga att ta ansvar och anpassa sig till olika smittskyddsnivåer. Detta för att forma flexibilitet utifrån arenors och verksamheters förutsättningar.
Vid vilka smittnivåsvärden olika smittskyddsnivåer ska tillämpas är naturligtvis något som Folkhälsomyndigheten beslutar över, men fotbollens förslag visar också på att vi tillsammans behöver skapa lösningar för att hitta rätt nivåer.
Med ett nivåsystem blir det dessutom tydligt att inte idrotten får bära ett större ansvar än andra delar i samhället!Så känns det när vi i stor utsträckning har näringsförbud på hela eller delar av vår verksamhet.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.