Idrotten behöver transparens inför olika regler
Att ta ett samhällsmässigt ansvar är inte idrottens utmaning, utan det är att förstå varför restriktioner införs, samt att det finns transparens och logik avseende vad man förväntar sig att restriktionerna ska leda till.

Få andra delar i samhället bär samma ansvar, vilket idrotten bör kompenseras för och inte uppfattas som en fri resurs att utnyttja för att kommunicera ut det allvarliga läget till Sveriges idrottande befolkning.
Inte heller får vi glömma bort att restriktionerna som lamslår vår verksamhet leder till mycket stora konsekvenser för svensk folkhälsa och psykisk ohälsa. Frånvaro av både rörelse och social samhörighet får djupa och långvariga konsekvenser.
Behöver kompenseras - rejält
Det har forskare och andra debattörer påtalat liksom RFs lyft i sina framtidsscenarier. Här behöver svensk idrottsrörelse få betydande extra medel, minst de 2-4 miljarder RF äskar, för att se till att vi kan bidra till att vårt samhälle kan återhämta sig till ett sunt samhälle.
Otydlighet kan leda till att delar av idrotten fattar sina egna beslut eller tänjer på gränser, vilket har hänt. Det kan också leda till ökade och höjda röster om ännu kraftigare åtgärder, vilket också hänt och händer.
Trycket kring begränsningar i samhället är för närvarande inte att lätta på restriktionerna såsom idrotten vill, utan att regeringen ska ta ansvar och gå än hårdare fram än det som Folkhälsomyndigheten föreslår.
Idrotten i Sverige har också haft betydligt bättre förutsättningar att verka än i många andra delar av Europa, vilket i andra europeiska länder skapar huvudbry inför att kunna uppnå rättvisa på kommande mästerskap och OS.
Trots det är svårt att veta om de restriktioner som läggs på idrotten i Sverige är lämpliga och relevanta eller ens förenade med vår grundlag.
Inskränkningar ska vara proportionella
Under debatten om begränsningar har det vid flera tillfällen framhållits att inskränkningar i ordningslagen likväl som pandemilagen innebär inskränkning av grundlagsfästa rättigheter och tillämpningen ska användas med stor försiktighet och vara proportionerlig.
Dessutom ska inskränkningar inte vara mer inskränkande än nödvändigt samt kunna ta hänsyn till olika verksamheters förutsättningar till smittsäkerhet.
För att FHM och regeringen ska leva upp till detta behövs konsekvens, transparens och logik i begränsningarna.
Att vi nu befinner oss i en allvarlig situation kan exemplifieras med antalet dokumenterat smittade människor den senaste 14-dagarsperioden i Sverige var över 450 enligt Aftonbladet. För att sätta 450 i relation till något, så kan EUs gröna lista för reserestriktioner vara ett alternativ. Den listan har det rekommenderade gränsvärdet 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer och högst 4 procent positiva tester under de senaste 14 dagarna för att öppna gränserna inom EU för resande utan restriktioner. Det är långt dit, men det finns också ett stort spann däremellan.
För att kunna skapa transparens och förståelse för hur regler kan förändras har flera andra länder t ex UK, Irland och Sydkorea infört ett nivåsystem med olika krav baserat på andel bekräftade fall, samt andelen positiva fall av de utförda testerna. I UK även kopplat till ökad smittspridning i form av R-tal. Detta nivåsystem ger en tydlighet och transparens för alla parter.
Bra förslag av fotbollen
Ett bra förslag till nivåsystem presenterade svensk elitfotboll där man tydligt visar hur man är villiga att ta ansvar och anpassa sig till olika smittskyddsnivåer. Detta för att forma flexibilitet utifrån arenors och verksamheters förutsättningar.
Vid vilka smittnivåsvärden olika smittskyddsnivåer ska tillämpas är naturligtvis något som Folkhälsomyndigheten beslutar över, men fotbollens förslag visar också på att vi tillsammans behöver skapa lösningar för att hitta rätt nivåer.
Med ett nivåsystem blir det dessutom tydligt att inte idrotten får bära ett större ansvar än andra delar i samhället!Så känns det när vi i stor utsträckning har näringsförbud på hela eller delar av vår verksamhet.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar