Tystnadskulturen finns även i svensk idrott
I förra veckan släppte RF rapporten ”Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten”. Den välskrivna rapporten av Susanne Johansson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH är en oroväckande läsning eftersom den beskriver de kända kränkningarna som toppen på ett isberg och påtalar dessutom att idrottsrörelsen inte förmår att agera hela vägen. Det senare eftersom det finns en utbredd tystnadskultur inom svensk idrott där man inte vill uppmärksamma de sexuella övergrepp som sker.
Oavsett vad tystnadskulturen beror på – vänskapsband, ovilja eller oförmåga att ta sig an problemen, beroendet av ideella tränare, så är flatheten som svensk idrott påvisar oroväckande och alarmerande. Om svensk idrott på alla nivåer och i alla idrotter inte på allvar accepterar att problem finns och styr upp arbetet, så kommer privata alternativ med tydligare ramar och direktiv snabbt vinna mark. Vilken förälder är vill leva med en osäkerhet i vilken miljö man lämnar sina barn?
rädsla eller oförmåga
Det är ingen inom idrotten som inte ser med förfäran på övergrepp, men rapporten vittnar om att bland flera SF och i klubbar finns en rädsla eller oförmåga att ta sig an och prioritera arbetet med trygga idrottsmiljöer. Man upplever det är skamfullt och besvärande att behöva stå ut med den massmediala press som både Gymnastikförbundet och Konståkningsförbundet fått stå ut med i samband med problemen i respektive förbund uppmärksammats och utredds. Därför vill man helst blunda för att problem finns.
Dessutom beskriver rapporten att det finns oro att om kraven på de ideella blir för hårda, många och krångliga blir det ännu svårare (än vad det redan är) att engagera dem. Något som man som förälder blir orolig av att läsa. Att acceptera risk för övergrepp för att inte tappa någon ideell ledare, även om hen varit central för verksamheten i 20-år, är oroande.
Att enögt prioritera resultatbaserade idrottsverksamhet gör att man inte ser till att det finns strukturer och metoder för att mot arbeta övergrepp – med motiveringen tids- och resursbrist håller inte. Både förbund och föreningar måste acceptera, hur motbjudande det än må vara, att den egna verksamheten inte är fredad.
Kommer särskild analys
När vi köper tjänster väljer vi gärna bort aktörer som har tvivelaktiga arbetsförhållanden eller agerar tveksamt. Samma krav är naturliga från alla intressenter – kommuner, föräldrar, aktiva och sponsorer.
Den 15:e april kommer Centrum för idrottsforskning (CIF) till regeringen lämna en särskild analys kring hur idrotten arbetar för att förhindra kränkningar mot barn. Om CIF kommer till samma slutsatser som RFs rapport, så kommer idrotten behöva förändra sitt sätt att arbeta för att kunna äska en ökning av statsbidragen framöver.
Naturligtvis är det svårt för ett specialförbund att nå ut till alla föreningar, men det krävs även om det är svårt. Det obekväma och det jobbiga får inte åsidosätta ett proaktivt ledarskap från styrelser inom idrotten. Vi måste på samma sätt som H&M och IKEA arbetar på att garantera ett det inte finns barnarbete i deras leverantörskedjor, se till att det inte bedrivs föreningsbaserad idrottsverksamhet eller förbundskopplad verksamhet som medför att aktiva för illa.
Betydelsen och intensiteten av arbetet får inte minska bara för att ingen ser det som görs. Isen under ytan på isberget är för stort. På nästa årsmöte i förening och förbund ställ frågan hur man arbetar för att skapa trygga miljöer, visa att medlemmar bryr sig.
Kankommersiella aktörer ta över
Internationell uppmärksammas otrygga miljöer i många idrotter. Gymnastiken i USA dokumenteras i den skrämmande Netflix-dokumentären Athlete A, som visar på systematiska övergrepp där amerikanska gymnastikförbundet av rädsla för att tappa sponsorer inte agerar på vittnesmål från gymnaster och föräldrar.
Som ledare, aktiv eller tränare i förening eller förbund så är det vårt gemensamma ansvar att verka för trygga miljöer. Det första steget är att förstå att problemet finns. Gör inte den föreningsdrivna idrotten detta så kommer det snart finnas kommersiella alternativ som bättre kommer garantera trygga idrottsmiljöer. Det har inte föreningsbaserad idrott råd med.
Länk till rapporten
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar