Tystnadskulturen finns även i svensk idrott
I förra veckan släppte RF rapporten ”Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten”. Den välskrivna rapporten av Susanne Johansson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH är en oroväckande läsning eftersom den beskriver de kända kränkningarna som toppen på ett isberg och påtalar dessutom att idrottsrörelsen inte förmår att agera hela vägen. Det senare eftersom det finns en utbredd tystnadskultur inom svensk idrott där man inte vill uppmärksamma de sexuella övergrepp som sker.

Oavsett vad tystnadskulturen beror på – vänskapsband, ovilja eller oförmåga att ta sig an problemen, beroendet av ideella tränare, så är flatheten som svensk idrott påvisar oroväckande och alarmerande. Om svensk idrott på alla nivåer och i alla idrotter inte på allvar accepterar att problem finns och styr upp arbetet, så kommer privata alternativ med tydligare ramar och direktiv snabbt vinna mark. Vilken förälder är vill leva med en osäkerhet i vilken miljö man lämnar sina barn?
rädsla eller oförmåga
Det är ingen inom idrotten som inte ser med förfäran på övergrepp, men rapporten vittnar om att bland flera SF och i klubbar finns en rädsla eller oförmåga att ta sig an och prioritera arbetet med trygga idrottsmiljöer. Man upplever det är skamfullt och besvärande att behöva stå ut med den massmediala press som både Gymnastikförbundet och Konståkningsförbundet fått stå ut med i samband med problemen i respektive förbund uppmärksammats och utredds. Därför vill man helst blunda för att problem finns.
Dessutom beskriver rapporten att det finns oro att om kraven på de ideella blir för hårda, många och krångliga blir det ännu svårare (än vad det redan är) att engagera dem. Något som man som förälder blir orolig av att läsa. Att acceptera risk för övergrepp för att inte tappa någon ideell ledare, även om hen varit central för verksamheten i 20-år, är oroande.
Att enögt prioritera resultatbaserade idrottsverksamhet gör att man inte ser till att det finns strukturer och metoder för att mot arbeta övergrepp – med motiveringen tids- och resursbrist håller inte. Både förbund och föreningar måste acceptera, hur motbjudande det än må vara, att den egna verksamheten inte är fredad.
Kommer särskild analys
När vi köper tjänster väljer vi gärna bort aktörer som har tvivelaktiga arbetsförhållanden eller agerar tveksamt. Samma krav är naturliga från alla intressenter – kommuner, föräldrar, aktiva och sponsorer.
Den 15:e april kommer Centrum för idrottsforskning (CIF) till regeringen lämna en särskild analys kring hur idrotten arbetar för att förhindra kränkningar mot barn. Om CIF kommer till samma slutsatser som RFs rapport, så kommer idrotten behöva förändra sitt sätt att arbeta för att kunna äska en ökning av statsbidragen framöver.
Naturligtvis är det svårt för ett specialförbund att nå ut till alla föreningar, men det krävs även om det är svårt. Det obekväma och det jobbiga får inte åsidosätta ett proaktivt ledarskap från styrelser inom idrotten. Vi måste på samma sätt som H&M och IKEA arbetar på att garantera ett det inte finns barnarbete i deras leverantörskedjor, se till att det inte bedrivs föreningsbaserad idrottsverksamhet eller förbundskopplad verksamhet som medför att aktiva för illa.
Betydelsen och intensiteten av arbetet får inte minska bara för att ingen ser det som görs. Isen under ytan på isberget är för stort. På nästa årsmöte i förening och förbund ställ frågan hur man arbetar för att skapa trygga miljöer, visa att medlemmar bryr sig.
Kankommersiella aktörer ta över
Internationell uppmärksammas otrygga miljöer i många idrotter. Gymnastiken i USA dokumenteras i den skrämmande Netflix-dokumentären Athlete A, som visar på systematiska övergrepp där amerikanska gymnastikförbundet av rädsla för att tappa sponsorer inte agerar på vittnesmål från gymnaster och föräldrar.
Som ledare, aktiv eller tränare i förening eller förbund så är det vårt gemensamma ansvar att verka för trygga miljöer. Det första steget är att förstå att problemet finns. Gör inte den föreningsdrivna idrotten detta så kommer det snart finnas kommersiella alternativ som bättre kommer garantera trygga idrottsmiljöer. Det har inte föreningsbaserad idrott råd med.
Länk till rapporten
Mest lästa just nu
Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT.
Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.
Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.
Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet runt om i världen. Nu ska de också samarbeta världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar