Tystnadskulturen finns även i svensk idrott
I förra veckan släppte RF rapporten ”Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten”. Den välskrivna rapporten av Susanne Johansson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH är en oroväckande läsning eftersom den beskriver de kända kränkningarna som toppen på ett isberg och påtalar dessutom att idrottsrörelsen inte förmår att agera hela vägen. Det senare eftersom det finns en utbredd tystnadskultur inom svensk idrott där man inte vill uppmärksamma de sexuella övergrepp som sker.

Oavsett vad tystnadskulturen beror på – vänskapsband, ovilja eller oförmåga att ta sig an problemen, beroendet av ideella tränare, så är flatheten som svensk idrott påvisar oroväckande och alarmerande. Om svensk idrott på alla nivåer och i alla idrotter inte på allvar accepterar att problem finns och styr upp arbetet, så kommer privata alternativ med tydligare ramar och direktiv snabbt vinna mark. Vilken förälder är vill leva med en osäkerhet i vilken miljö man lämnar sina barn?
rädsla eller oförmåga
Det är ingen inom idrotten som inte ser med förfäran på övergrepp, men rapporten vittnar om att bland flera SF och i klubbar finns en rädsla eller oförmåga att ta sig an och prioritera arbetet med trygga idrottsmiljöer. Man upplever det är skamfullt och besvärande att behöva stå ut med den massmediala press som både Gymnastikförbundet och Konståkningsförbundet fått stå ut med i samband med problemen i respektive förbund uppmärksammats och utredds. Därför vill man helst blunda för att problem finns.
Dessutom beskriver rapporten att det finns oro att om kraven på de ideella blir för hårda, många och krångliga blir det ännu svårare (än vad det redan är) att engagera dem. Något som man som förälder blir orolig av att läsa. Att acceptera risk för övergrepp för att inte tappa någon ideell ledare, även om hen varit central för verksamheten i 20-år, är oroande.
Att enögt prioritera resultatbaserade idrottsverksamhet gör att man inte ser till att det finns strukturer och metoder för att mot arbeta övergrepp – med motiveringen tids- och resursbrist håller inte. Både förbund och föreningar måste acceptera, hur motbjudande det än må vara, att den egna verksamheten inte är fredad.
Kommer särskild analys
När vi köper tjänster väljer vi gärna bort aktörer som har tvivelaktiga arbetsförhållanden eller agerar tveksamt. Samma krav är naturliga från alla intressenter – kommuner, föräldrar, aktiva och sponsorer.
Den 15:e april kommer Centrum för idrottsforskning (CIF) till regeringen lämna en särskild analys kring hur idrotten arbetar för att förhindra kränkningar mot barn. Om CIF kommer till samma slutsatser som RFs rapport, så kommer idrotten behöva förändra sitt sätt att arbeta för att kunna äska en ökning av statsbidragen framöver.
Naturligtvis är det svårt för ett specialförbund att nå ut till alla föreningar, men det krävs även om det är svårt. Det obekväma och det jobbiga får inte åsidosätta ett proaktivt ledarskap från styrelser inom idrotten. Vi måste på samma sätt som H&M och IKEA arbetar på att garantera ett det inte finns barnarbete i deras leverantörskedjor, se till att det inte bedrivs föreningsbaserad idrottsverksamhet eller förbundskopplad verksamhet som medför att aktiva för illa.
Betydelsen och intensiteten av arbetet får inte minska bara för att ingen ser det som görs. Isen under ytan på isberget är för stort. På nästa årsmöte i förening och förbund ställ frågan hur man arbetar för att skapa trygga miljöer, visa att medlemmar bryr sig.
Kankommersiella aktörer ta över
Internationell uppmärksammas otrygga miljöer i många idrotter. Gymnastiken i USA dokumenteras i den skrämmande Netflix-dokumentären Athlete A, som visar på systematiska övergrepp där amerikanska gymnastikförbundet av rädsla för att tappa sponsorer inte agerar på vittnesmål från gymnaster och föräldrar.
Som ledare, aktiv eller tränare i förening eller förbund så är det vårt gemensamma ansvar att verka för trygga miljöer. Det första steget är att förstå att problemet finns. Gör inte den föreningsdrivna idrotten detta så kommer det snart finnas kommersiella alternativ som bättre kommer garantera trygga idrottsmiljöer. Det har inte föreningsbaserad idrott råd med.
Länk till rapporten
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.