Byråkratin vinner över idrottens behov

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Beskedet att RF och referensgruppen har kommit överens om övergripande principer för fördelningen av det särskilda ekonomiska stödet hade rubriken ”Barn och ungdomsidrott prioriteras i fördelning av ekonomiskt stöd”.  

En rubrik som låter rätt i allas öron och som få kan invända mot. Men vid närmare eftertanke är det populistiskt, politisk korrekt, konservativt och dessutom går överenskommelsen mot idrottsrörelsens vilja och förmåga till återhämtning.

Det är inte konstigt att förstå varför man kommunicerar dessa riktlinjer. Ingen vill att basen i form av de många utövarna drabbas. Men barn- och ungdomsverksamheten är troligen den del av idrotten som drabbats minst hittills. Här har aktiviteter, i alla fall till igår, kunnat pågå ganska obehindrat med undantag för cuper och serieslutspel. 

Ekonomiskt så är det sällan barn och ungdomar som skapar den ekonomiska risken för en idrott. I stället är det vanligt att barn- och ungdomar finansierar senior och elitverksamhet. Vill man rädda barn och ungdomsverksamhet är det bättre på att fokusera på att ta bort hyror för planer och anläggningar eller ge stöd till hyreskostnader.

 Men behovet att visa på kraftfullhet, skapa resultat snabbt och att ha en struktur för att förmedla pengarna snabbt var viktigt. Pressmeddelandet nämner att ” pengarna fördelas i enlighet med både idrottsrörelsens och statens syfte med idrottsanslaget” , vilket jag tycker är skrämmande. 

Här är den struktur som finns inom RF begränsande för att medlen ska sättas in där de gör bäst nytta. Det finns naturligtvis strukturer inom RF för exempelvis LOK-stöd som gör att RF snabbt kan göra bedömningar och transfereringar till olika aktörer. Men RF behöver möta behoven kopplade till effekterna av Covid-19. 

Så varför ska man erbjuda medel så man alltid gjort – trots att behoven ser helt annorlunda ut. Byråkratin vinner över idrottens behov. Här visar inte RF att man kan idrotten bäst. Det handlar snarare om att man har ett effektivt system att fördela ut pengar.

Jag hade hellre sett att man hade reflekterat över hur man vill att de medlen man skjuter till ska göra nytta och verka mest. Men detta kräver förståelse dels hur helheten fungerar för att säkerställa insatser där de ger störst påverkan och dels förståelse var insatser behövs i olika skeden. I dag finns akuta likviditetsproblem inom idrotten, men inget i pressmeddelandet talar om hur dessa ska lösas.

 Ett sätt att fördela pengarna kunde vara att gruppera in dem utifrån vilken nytta de 500 miljonerna skulle kunna ge på följande sätt

 1 - Brandkårsfas – säkra likviditet.

I dag har centrala verksamheter och motorer inom idrottsrörelsen ekonomiska problem. Dessa verksamheter är i grunden sunda men har stora ekonomiska rörelser och påverkas därför kraftigt. Detta läser vi om dagligen och här behövs en idrottsakut som kan agera omgående, men där troligen mycket av pengarna kan betalas tillbaka.

 2 -Säkra infrastruktur och motorer inom idrotten

 När samhället drabbas av kriser fokuserar man på grundläggandeinfrastruktur (t ex Marshallhjälp) eller fokus på nyckelföretag som driver ekosystemet (”Utan Volvo stannar Sverige”).  Vi måste ha samma fokus inom idrotten som lever i ett ekonomiskt ekosystem och där motorerna är centrala för att snabbt bygga upp tappad verksamhet.

 För att hitta rätt krävs konsekvensanalys – som både är kopplad till behov och den strategi RF ska företräda. Jag tror inte detta är gjort ordentligt, vilket medför att pengar kommer att spenderas på fel sätt. Idrotten kommer drabbas mer än nödvändigt.

3- Entreprenörspott

 Kriser i historien brukar generera mycket idéer och stimulera entreprenörskap. Jag tror att trots svåra tider för alla idrotter, så kan det finnas ett värde att hitta medel till att stimulera alla de kreativa idéer som förnärvarande finns inom idrotten. Detta är nya ideer som tar idrotten framåt mot de behov samhället efterfrågar.

Dilemma för framtiden

RF kommer ha mycket svårt att förverkliga Strategi 2025 i och med gårdagens beslut kring hur medel ska fördelas. Detta innebär mindre fokus på idrott hela livet och folkhälsa. Mindre medel och möjligheter för en inkluderande idrott för alla. Chansen att bygga framtidens idrottshus har minskat och vi fokuserar på att bevara en verksamhet som den alltid har varit. Konservatismen och oviljan till förändring har tyvärr vunnit.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.

Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.