Byråkratin vinner över idrottens behov

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Beskedet att RF och referensgruppen har kommit överens om övergripande principer för fördelningen av det särskilda ekonomiska stödet hade rubriken ”Barn och ungdomsidrott prioriteras i fördelning av ekonomiskt stöd”.  

En rubrik som låter rätt i allas öron och som få kan invända mot. Men vid närmare eftertanke är det populistiskt, politisk korrekt, konservativt och dessutom går överenskommelsen mot idrottsrörelsens vilja och förmåga till återhämtning.

Det är inte konstigt att förstå varför man kommunicerar dessa riktlinjer. Ingen vill att basen i form av de många utövarna drabbas. Men barn- och ungdomsverksamheten är troligen den del av idrotten som drabbats minst hittills. Här har aktiviteter, i alla fall till igår, kunnat pågå ganska obehindrat med undantag för cuper och serieslutspel. 

Ekonomiskt så är det sällan barn och ungdomar som skapar den ekonomiska risken för en idrott. I stället är det vanligt att barn- och ungdomar finansierar senior och elitverksamhet. Vill man rädda barn och ungdomsverksamhet är det bättre på att fokusera på att ta bort hyror för planer och anläggningar eller ge stöd till hyreskostnader.

 Men behovet att visa på kraftfullhet, skapa resultat snabbt och att ha en struktur för att förmedla pengarna snabbt var viktigt. Pressmeddelandet nämner att ” pengarna fördelas i enlighet med både idrottsrörelsens och statens syfte med idrottsanslaget” , vilket jag tycker är skrämmande. 

Här är den struktur som finns inom RF begränsande för att medlen ska sättas in där de gör bäst nytta. Det finns naturligtvis strukturer inom RF för exempelvis LOK-stöd som gör att RF snabbt kan göra bedömningar och transfereringar till olika aktörer. Men RF behöver möta behoven kopplade till effekterna av Covid-19. 

Så varför ska man erbjuda medel så man alltid gjort – trots att behoven ser helt annorlunda ut. Byråkratin vinner över idrottens behov. Här visar inte RF att man kan idrotten bäst. Det handlar snarare om att man har ett effektivt system att fördela ut pengar.

Jag hade hellre sett att man hade reflekterat över hur man vill att de medlen man skjuter till ska göra nytta och verka mest. Men detta kräver förståelse dels hur helheten fungerar för att säkerställa insatser där de ger störst påverkan och dels förståelse var insatser behövs i olika skeden. I dag finns akuta likviditetsproblem inom idrotten, men inget i pressmeddelandet talar om hur dessa ska lösas.

 Ett sätt att fördela pengarna kunde vara att gruppera in dem utifrån vilken nytta de 500 miljonerna skulle kunna ge på följande sätt

 1 - Brandkårsfas – säkra likviditet.

I dag har centrala verksamheter och motorer inom idrottsrörelsen ekonomiska problem. Dessa verksamheter är i grunden sunda men har stora ekonomiska rörelser och påverkas därför kraftigt. Detta läser vi om dagligen och här behövs en idrottsakut som kan agera omgående, men där troligen mycket av pengarna kan betalas tillbaka.

 2 -Säkra infrastruktur och motorer inom idrotten

 När samhället drabbas av kriser fokuserar man på grundläggandeinfrastruktur (t ex Marshallhjälp) eller fokus på nyckelföretag som driver ekosystemet (”Utan Volvo stannar Sverige”).  Vi måste ha samma fokus inom idrotten som lever i ett ekonomiskt ekosystem och där motorerna är centrala för att snabbt bygga upp tappad verksamhet.

 För att hitta rätt krävs konsekvensanalys – som både är kopplad till behov och den strategi RF ska företräda. Jag tror inte detta är gjort ordentligt, vilket medför att pengar kommer att spenderas på fel sätt. Idrotten kommer drabbas mer än nödvändigt.

3- Entreprenörspott

 Kriser i historien brukar generera mycket idéer och stimulera entreprenörskap. Jag tror att trots svåra tider för alla idrotter, så kan det finnas ett värde att hitta medel till att stimulera alla de kreativa idéer som förnärvarande finns inom idrotten. Detta är nya ideer som tar idrotten framåt mot de behov samhället efterfrågar.

Dilemma för framtiden

RF kommer ha mycket svårt att förverkliga Strategi 2025 i och med gårdagens beslut kring hur medel ska fördelas. Detta innebär mindre fokus på idrott hela livet och folkhälsa. Mindre medel och möjligheter för en inkluderande idrott för alla. Chansen att bygga framtidens idrottshus har minskat och vi fokuserar på att bevara en verksamhet som den alltid har varit. Konservatismen och oviljan till förändring har tyvärr vunnit.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.