Idrottens förvandling - från dåtid till nya tiden
I lördagens Eko-intervju berättade Björn Eriksson att han kan är tillgänglig för ytterligare en mandatperiod som RF-ordförande, om inte valberedningen hittar någon som är bättre. Anledningen till denna helomvändning är att han inte vill lämna idrotten under Corona-krisen och dess svallvågor.
Jag hoppas att det är ärligt menat att drivkraften är att göra idrotten bättre rustad post-covid 19 och att det inte är egna maktambitioner.
Stimulansen i uppdraget kanske har blivit större när Björn kommit in mer i den politiska hetluften och är med i större utsträckning när och där det händer. Behovet av ledarskap post-covid 19 är stort. Det är möjligt att de förändringar som tidigare varit omöjliga att göra helt plötsligt blir centrala och viktiga.
Björn eller nästa RF-ordförande har stora utmaning att ta hand om. Idrotten kommer under 2020 minska med troligen runt 30 procent i omsättning. Exakt hur mycket är svårt att säga eftersom det finns inga uppgifter om vad idrotten omsätter eller hur många som är beroende av idrotten. Anledningen är bland annat RF och de som utvecklar statistiken inte tagit till sig att idrotten professionaliserats på alla plan – från träningsmetoder och träningsupplägg till verksamhetsutveckling och innovation.
RF måste skapa förståelse
Detta är en kunskapslucka som behöver rättas till omgående. RF måste skapa förståelse och sprida kunskap om hur idrotten ser ut idag, hur vi bäst kan återhämta idrotten och vad som krävs för utveckling.
På europeisk basis har en organisation som heter Share, vilken initierats bland annat av ENGSO där RFs generalsekreterare Stefan Bergh är ordförande, räknat ut att 2,7 procent av alla anställda i EU arbetar inom idrottsrelaterad verksamhet.
I omsättning i Europa motsvarar idrotten den gemensamma storleken av jordbruk, skog och fiskerinäringen tillsammans. Förvisso är dessa siffror både privat och ideell idrott, men marknadens storlek är tydlig.
Ur detta perspektiv är också det stöd idrotten fått hittills lågt. Vi ser inte de som nu drabbas och som lever och utvecklar stora delar av idrotten. De som har projektanställningar, uppdrag, små enskilda bolag och som lever i vad som skulle kunna liknas som idrottens gig-ekonomi.
Det kan exempelvis vara tränare, elit i mindre idrotter, semi-elit i större och eventorganisatörer. Dessa aktörer är med och utvecklar idrotten men får troligen i mycket liten del ta del av de räddningspaket som hittills presenterats. Med en låg ersättningsnivå är det dessa personer som först sparas in på.
Dagens idrott så förändrad
Ur ett folkrörelseperspektiv är det tydligt att vår rörelse måste förstå helheten och försvara den modell vi tror på. Men inte som det var förr utan utifrån dagens verklighet. Vi behöver acceptera att det finns kommersiell struktur och skapa förutsättningar för att föreningskopplad idrott ska kunna vara starkt och att föreningar och idrotter ska kunna utvecklas i en förändrad miljö.
I en post-corona strategi behövs en förnyad verksamhetsbild och karta. Hur RF tar sig an utvecklingen de kommande tre åren påverkar hur idrottsmarknaden utvecklas de kommande femton åren.
Modellen ska bli tidsenlig
Den föreningsburna idrotten sitter på otroliga möjligheter med lokal förankring, personliga engagemang och lokal mångfald. Den har också en tradition att kunna möta upp samhällets behov på många olika plan, men det senare beror på att föreningar varit vitala.
En idrott som inte anpassas till dagens verklighet blir försvagad. Möjligheterna för förändring och modernisering finns nu och idrotten behöver detta.
Oavsett om det är Björn eller någon annan som har ansvaret efter RIM mötet 2021, så behöver hen ha ett mandat att snabbt kunna förverkliga en strategi för återhämtning. Om idrottsrörelsen inte tar tillfället att se helheten och modernisera i svallvågorna av denna kris, så kommer idrottens styrka att försvagas markant.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar