Var det så här den ideelle ledaren skulle sluta?
Svensk idrott har en unik uppbyggnad med få motsvarigheter i världen. I Sverige finns det fullt av ideella ledare, kanske så många som 650 000 personer, som lägger allt från nån timme om året till flera timmar varje dag. De rekryterar, inspirerar och coachar barn och ungdomar för att de ska få en bra grund, utveckla sig själva och kanske utvecklas till elitidrottare som vinner, tar medaljer och underhåller oss svenskar.
Men nu börjar den här kåren av uppoffrande personer att tveka.

Ledarna pumpar bollar, tvättar matchtröjor, plåstrar om skrubbsår och skjutsar till träningar, tävlingar och matcher. De vallar skidor, arrangerar långlopp, sitter på planeringsmöten, ropar mellantider, spänner racketar och kommunicerar till de aktiva med mejl, telefon och sociala medier.
De finns där oavsett väder och fortsätter år efter år. Och de allra flesta gör det för att det är kul, utan någon ersättning mer än en kopp kaffe ibland och en ny ledarträningsoverall vart fjärde år.
Idrottens fundament
Det här är grunden för svensk idrott. Värdet av de ideella ledarnas gärningar uppskattas till minst 20 miljarder om året. Vi har tyckt att det här har varit bra. Vi har varit stolta över idrottens uppbyggnad, över det engagemang som finns och över det resultat som svensk idrott når mycket tack vare det ideella ledarskapet.
Men ska vi fortsätta så? Jag ställer frågan nu, i spåren av Coronapandemin. För även om idrotten nu fått 500 miljoner i stöd för en del av året så är detta bara en liten del av vad den idrott som i dag kan räknas i kronor och ören – professionella och avlönade spelartrupper, kanslianställda, långloppens uteblivna intäkter etc. Och bara en bråkdel av vad den faktiska kostnaden hade varit om allt varit kommersiellt.
För utan de här ideella ledarna skulle säkert 98 procent av Sveriges klubbar gå i konkurs utifall de hade behövt betala löner, ersättningar, milersättningar etc.
Samhällsinsats för många miljarder
Men om vi hade haft den uppbyggnaden hade myndigheterna tvingats se på idrotten med helt andra ekonomiska ögon. Det stöd idrotten hade varit berättigat till hade förstås mångdubblats.
Och ett mångdubbelt stöd, ja det är precis vad idrotten just nu är i skriande behov av. Nu knäar den ideelle ledaren. Han och hon har kommit till en gräns. Det är avgörande att regeringen visar på det värde som det ideella arbetet genererar genom att anslå ytterligare stödmedel. Det är dessutom bråttom, mycket bråttom.
Mest lästa just nu
Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.
- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar