Var det så här den ideelle ledaren skulle sluta?
Svensk idrott har en unik uppbyggnad med få motsvarigheter i världen. I Sverige finns det fullt av ideella ledare, kanske så många som 650 000 personer, som lägger allt från nån timme om året till flera timmar varje dag. De rekryterar, inspirerar och coachar barn och ungdomar för att de ska få en bra grund, utveckla sig själva och kanske utvecklas till elitidrottare som vinner, tar medaljer och underhåller oss svenskar.
Men nu börjar den här kåren av uppoffrande personer att tveka.

Ledarna pumpar bollar, tvättar matchtröjor, plåstrar om skrubbsår och skjutsar till träningar, tävlingar och matcher. De vallar skidor, arrangerar långlopp, sitter på planeringsmöten, ropar mellantider, spänner racketar och kommunicerar till de aktiva med mejl, telefon och sociala medier.
De finns där oavsett väder och fortsätter år efter år. Och de allra flesta gör det för att det är kul, utan någon ersättning mer än en kopp kaffe ibland och en ny ledarträningsoverall vart fjärde år.
Idrottens fundament
Det här är grunden för svensk idrott. Värdet av de ideella ledarnas gärningar uppskattas till minst 20 miljarder om året. Vi har tyckt att det här har varit bra. Vi har varit stolta över idrottens uppbyggnad, över det engagemang som finns och över det resultat som svensk idrott når mycket tack vare det ideella ledarskapet.
Men ska vi fortsätta så? Jag ställer frågan nu, i spåren av Coronapandemin. För även om idrotten nu fått 500 miljoner i stöd för en del av året så är detta bara en liten del av vad den idrott som i dag kan räknas i kronor och ören – professionella och avlönade spelartrupper, kanslianställda, långloppens uteblivna intäkter etc. Och bara en bråkdel av vad den faktiska kostnaden hade varit om allt varit kommersiellt.
För utan de här ideella ledarna skulle säkert 98 procent av Sveriges klubbar gå i konkurs utifall de hade behövt betala löner, ersättningar, milersättningar etc.
Samhällsinsats för många miljarder
Men om vi hade haft den uppbyggnaden hade myndigheterna tvingats se på idrotten med helt andra ekonomiska ögon. Det stöd idrotten hade varit berättigat till hade förstås mångdubblats.
Och ett mångdubbelt stöd, ja det är precis vad idrotten just nu är i skriande behov av. Nu knäar den ideelle ledaren. Han och hon har kommit till en gräns. Det är avgörande att regeringen visar på det värde som det ideella arbetet genererar genom att anslå ytterligare stödmedel. Det är dessutom bråttom, mycket bråttom.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.