Ny ordförande ideligen gynnar kreativiteten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är svårt att inte beundras av Lars-Åke Lagrell, men han symboliserar ett ledarskap som jag inte vill ha tillbaka inom idrotten. Det är inte hans gärning utan det faktum att han var kvar på ordförandeposten i Svensk Fotbollsförbundet i över 20 år. 

Att så länge vara ordförande och ha den yttersta makten inom ett förbund är inte eftersträvansvärt eftersom det lätt korrumperar, minskar organisationens dynamik och dessutom lätt gör personen större än den rörelse hen representerar. 

Att personer greppar klubban och sitter kvar länge som ordförande i åtskilliga år är vanligt inom den internationella idrotten - på gott och ont.

Det är lätt att se på ledare inom internationella förbund som suttit länge och blivit förblindade av sin egen position. Inom fotbollen satt Sepp Blatter i nästan 17 år och innan honom João" de Havelange i 24 år. Inom internationella skidskytteförbundet satt norrmannen Anders Besseberg i 26 år och inom FIS är Gian-Franco Kasper ordförande sedan 1998. 

Styrde friidrotten

Motsvarande roll inom internationella friidrotten hade Primo Nebiolo som var ordförande under 18 år följt av Lamine Diack i 16 år. Den senare har precis efter många års utredande dömts till fängelse för korruption. Ett begrepp som ofta associeras till flera dessa internationella namn.

Även om organisationerna i några fall utvecklats och blivit starkare under deras långa ordförandeskap så bidrar en cementerad ledning också till att nya krafter inte kommer fram. Något som hämmar utvecklingstakten och anpassningsförmågan. 

För många i idrottens ledningar är det viktigare att vårda sina kontakter och behålla makten än att utveckla den idrott man har ansvar för. Fotbollen och OS har förvisso blivit starkare med hjälp av media och starka varumärken, men många andra har tappat i marknadsposition. Fotbollens styrka kan inte kopplas till FIFA:s strategi, utan snarare har bredden av aktörer. 

Korrupt ledarskap

Starka klubbar i kombination med styrkebalansen mellan UEFA och FIFA har varit viktigt för att skapa framgång. 

Den internationella friidrotten har framför allt under Lamine Diacks period tappat i position massmedialt och i anseende. En bidragande orsak är tillsammans med ett korrupt ledarskap de många dopingfallen som friidrotten inte fått rätsida på än, även om man har tagit steg. 

Till följd av den stora individuella makten hos ordföranden och hur detta lätt detta utvecklats till personliga maktstrukturer har intresset från idrottens intressenter kring good governance vuxit. I vissa länder, t ex England, så är specialförbundens ekonomiska stöd även beroende av att de arbetar med good governance. 

Att återbygga ett förtroende tar tid och kräver strukturerat arbete. Det vet Seb Coe som avsatte de första åren av hans ordförandeskap i det internationella friidrottsförbundet att förändra stadgar och strukturer för att begränsa sin egen och kommande ordförandes makt genom begränsningar av mandatperioder för ordföranden och ledamöter i styrelsen. 

För att skapa kraft i förändring och stärka friidrottens roll valde han även att gå utanför den traditionella strukturen av nationsförbundsledare och rekrytera in externa personer i den exekutiva kommitteen. En anledning var att rätt kompetens för förändring inte kommer från de som vill behålla sin makt.

I Sverige har Svenska Fotbollsförbundet i sina stadgar en begränsning i hur länge man får vara ordförande, men få andra förbund har samma begränsning. Riksidrottsförbundet som borde vara i framkanten av good governance har i stadgarna inga begränsningar av antalet mandatperioder. 

För att svensk idrott ska få förnyelsekraft behövs begränsningar hur länge ledare sitter på sina positioner. Något specialidrottsförbund borde motionera om till RIM i vår. Dessutom borde klubbar och distrikt göra det samma för att se till att även förbundens ledare inte blir begränsningar för sin egen idrott.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter. 

På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.