Ny ordförande ideligen gynnar kreativiteten
Det är svårt att inte beundras av Lars-Åke Lagrell, men han symboliserar ett ledarskap som jag inte vill ha tillbaka inom idrotten. Det är inte hans gärning utan det faktum att han var kvar på ordförandeposten i Svensk Fotbollsförbundet i över 20 år.
Att så länge vara ordförande och ha den yttersta makten inom ett förbund är inte eftersträvansvärt eftersom det lätt korrumperar, minskar organisationens dynamik och dessutom lätt gör personen större än den rörelse hen representerar.

Det är lätt att se på ledare inom internationella förbund som suttit länge och blivit förblindade av sin egen position. Inom fotbollen satt Sepp Blatter i nästan 17 år och innan honom João" de Havelange i 24 år. Inom internationella skidskytteförbundet satt norrmannen Anders Besseberg i 26 år och inom FIS är Gian-Franco Kasper ordförande sedan 1998.
Styrde friidrotten
Motsvarande roll inom internationella friidrotten hade Primo Nebiolo som var ordförande under 18 år följt av Lamine Diack i 16 år. Den senare har precis efter många års utredande dömts till fängelse för korruption. Ett begrepp som ofta associeras till flera dessa internationella namn.
Även om organisationerna i några fall utvecklats och blivit starkare under deras långa ordförandeskap så bidrar en cementerad ledning också till att nya krafter inte kommer fram. Något som hämmar utvecklingstakten och anpassningsförmågan.
För många i idrottens ledningar är det viktigare att vårda sina kontakter och behålla makten än att utveckla den idrott man har ansvar för. Fotbollen och OS har förvisso blivit starkare med hjälp av media och starka varumärken, men många andra har tappat i marknadsposition. Fotbollens styrka kan inte kopplas till FIFA:s strategi, utan snarare har bredden av aktörer.
Korrupt ledarskap
Starka klubbar i kombination med styrkebalansen mellan UEFA och FIFA har varit viktigt för att skapa framgång.
Den internationella friidrotten har framför allt under Lamine Diacks period tappat i position massmedialt och i anseende. En bidragande orsak är tillsammans med ett korrupt ledarskap de många dopingfallen som friidrotten inte fått rätsida på än, även om man har tagit steg.
Till följd av den stora individuella makten hos ordföranden och hur detta lätt detta utvecklats till personliga maktstrukturer har intresset från idrottens intressenter kring good governance vuxit. I vissa länder, t ex England, så är specialförbundens ekonomiska stöd även beroende av att de arbetar med good governance.
Att återbygga ett förtroende tar tid och kräver strukturerat arbete. Det vet Seb Coe som avsatte de första åren av hans ordförandeskap i det internationella friidrottsförbundet att förändra stadgar och strukturer för att begränsa sin egen och kommande ordförandes makt genom begränsningar av mandatperioder för ordföranden och ledamöter i styrelsen.
För att skapa kraft i förändring och stärka friidrottens roll valde han även att gå utanför den traditionella strukturen av nationsförbundsledare och rekrytera in externa personer i den exekutiva kommitteen. En anledning var att rätt kompetens för förändring inte kommer från de som vill behålla sin makt.
I Sverige har Svenska Fotbollsförbundet i sina stadgar en begränsning i hur länge man får vara ordförande, men få andra förbund har samma begränsning. Riksidrottsförbundet som borde vara i framkanten av good governance har i stadgarna inga begränsningar av antalet mandatperioder.
För att svensk idrott ska få förnyelsekraft behövs begränsningar hur länge ledare sitter på sina positioner. Något specialidrottsförbund borde motionera om till RIM i vår. Dessutom borde klubbar och distrikt göra det samma för att se till att även förbundens ledare inte blir begränsningar för sin egen idrott.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar