Villkoret - tänk framåt, tänk positivt!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag längtar till 1 juli 2021. Anledningen är att det är en trolig dag för många idrottsaktiviteter kan tillåtas att anordnas. Det är då vi förhoppningsvis har en ny lag som ersätter ordningslagen. En lag anpassad till behoven av att kunna motverka smittspridning,

Att detta inte skett tidigare är bedrövligt, eftersom man då kunde ha startat processen mycket tidigare från politiskt håll. 

Det krävs styrka och en bestämd inriktning inför idrottens återstart.

Men väl igång bör man beakta att lagen utvecklas på ett kvalificerat och riktigt sätt. Processer för nya lagar tar normalt längre tid än nio månader med utredningar, remissförfarande och svåra avväganden mot både andra intressen och lagrum.

Om inte lagen är på plats, vilket alls inte är säkert eftersom det ur ett lagstiftningsperspektiv är mycket tight så kommer förhoppningsvis en tillräckligt stor del av Sveriges befolkning vara vaccinerad så att vi kan få lättnader via Folkhälsomyndighetens regler. Det innebär att vi bör ha förhoppningar om att idrotten kan bli mer normal efter halvårsskiftet 2021. 

Förbereda återstart

Till dess kommer idrotten fortsatt att drabbas hårt och smärtsamt. Men att ha ett datum att förhålla sig till möjliggör att vi kan börja tänka återstart och återhämtning.  Vi kan vara positiva, inte minst.

Det ger oss inom idrotten som arbetat med krishantering möjlighet att ha något att förhålla oss till. Vi behöver inte arbeta med kontinuerligt nya förutsättningar och rörliga mål. 

I ett brev till regeringen har RF gjort en framställan om ytterligare 2 miljarder för 2021. Önskan är att man även fortsättningsvis ska få 500 miljoner extra per kvartal under 2021 för att täcka idrottens underskott till följd av Covid. Detta tillsammans med fortsatt möjlighet till korttidspermitteringar täcker inte de förlorade intäkterna som idrotten drabbas av. Framför allt eftersom många evenemang, ligor och cupper nu går in i det andra drabbade verksamhetsåret så är behoven större och såren betydligt djupare än tidigare.

Alla idrottsaktörer behöver förhålla sig till den verklighet vi lever i och den framtid vi går tillmötes. Att planera för fortsatta hårda effekter under 2021:s första halvår är extremt tufft, men ett framtida datum möjliggör också att tänka hur man successivt kan bygga upp strukturer, verksamhet och ekonomi igen.

Plus och minus

I dag är det är lätt att se till de tydliga effekterna i idrottsklubbar där man både ser till kostnadssidan genom minskad personal, färre tränare, begränsat cupdeltagande, neddragna utrustnings köp, uteblivna träningsläger samt till intäktssidan där medlemmar betalar mer själva. Det är naturliga beslut som redan har fattats i landets klubbar. Här har kompensation på viss del av uteblivna intäkter varit förutsättning för att hålla verksamheterna levande.

Nu närmar vi oss verksamhetsår två. När nu budgetar för 2021 läggs synliggörs behovet av fler tuffa beslut i form av höjda avgifter och minskade aktiviteter. Såren blir djupare och besluten än mer irreversibla. 

Föreningskulturen  inom drotten har påverkats och mer kommer att ske, det måste vi vara beredda på. Skillnaden till kommersiella alternativ blir mindre. Idrotten riskerar bli mer segregerad. Det är den verklighet vi behöver förhålla oss till när vi väl orkar flytta blicken från krishantering till återstart.

För att möjliggöra återstart är ytterligare 2 miljarder är viktiga, eftersom vi inom idrotten är och kommer vara beroende av offentliga medel. Men omvärlden som vi ska återstarta i är förändrad och pengarna räcker inte utan är alltför begränsade för en snabb återhämtning. Svensk idrott med RF, SDF och SF behöver verka i en miljö som är både kommersiell och ideell.

Krävs framåtblick

För att lyckas med att ta tillvara på idrottens kraft i denna miljö så behövs aktivt och framåtblickande ledarskap anpassat till dagens villkkor. Det ledarskapet behöver vara brett och kraftfullt. Att bara förlita sig på SF och distriktsförbund räcker inte. Idrotten måste inse att förändringskraften för att utveckla idrotten och idrottens ekosystem finns till stor del även hos och i samarbete med mer kommersiellt inriktade aktörer som agerar närmare marknaden. 

När RF än mer verkar för utveckling av idrottens ekosystem ser vi också vilken roll och betydelse föreningsdriven idrott och föreningsdrivna aktörer har och kan ha för att påverka utvecklingen. 

 Att förstå att man inte är allena utan en aktiv part bland fler aktörer ger kraft att utveckla idrotten. Att bejaka fler aktörer och tillvägagångsätt hjälper också de lokala föreningarna till att hitta samarbeten och ytterligare intäktsmöjligheter.

Den 1 juli 2021 ökar tempot och förändringskrafterna kommer bli tydligare. Dags att orka höja blicken och tänka framåt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.