Krav på ny strategi för nya pengar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är glädjande att idrotten fått ytterligare 335 miljoner i ett nytt stödpaket, men nu måste politiker och RF förändra stödprinciperna om idrotten ska kunna komma tillbaka. När verksamheter drabbas för andra året så räcker inte de bidrag som ligor, större evenemang och klubbar fått. I absoluta tal är smärtan hos stora aktörer större, vilket påverkar förutsättningarna för verksamheternas överlevnad

De ekonomiskt sunda verksamheternahjälper till att återbygga idrotten

 Det pågår förnärvarande en stor aktivitet hos riksdagspartierna att se över vilka stödformer som är bäst lämpade för näringslivet liksom för idrott och kultur nu när pandemin går in i år två. Insikt finns att förutsättningar för överlevnad och stödens betydelse har ändrats.

Samtidigt som man vill ge stöd till många så blir det än viktigare att prioritera de strukturer man ser är centrala framöver.

Kräv helt ny strategi

 Denna prioritering kommer vara en utmaning för idrotten, då RF måste dels säkerställa att mer medel kommer till idrotten och dels förändra tilldelningen inom idrotten. Att fortsätta få 500 miljoner per kvartal och dela ut dem enligt samma struktur som tidigare skulle vara förödande för ekonomiska och idrottsliga motorer.

 I dag har idrotten i grova tal fått täckning av 40 procent av de kostnader som inte kan kompenseras på annat sätt. Det innebär att övriga 60 procent ska tas från andra medel. Detta har på något sätt fungerat under 2020, trots att ideella föreningar inte får enligt fullföljandedirektivet bygga soliditet över tid.

Det har lösts genom att säsongkortsinnehavare inte krävt pengar tillbaka, att personal avskedats och att alla lador har tömts.

Då blir det katastrof

Att fortsätta med stöd på samma nivå innebär att en katastrof för många verksamheter. De som är värst drabbade är de med störst omsättning och de precis under.

 Även om RF får betydligt mer pengar så kommer man behöva prioritera på ett annat sätt. Från breda bidrag till att se hur strukturer kan övervintra och överleva. De ekonomiskt sunda verksamheternas som hjälper till att återbygga idrotten behöver prioriteras.

Att agera på detta sätt är svårt, smärtsamt och går dessutom emot den grundläggande och välmenade likafördelningsprincip som är central inom idrotten. Men krisen kräver att perspektiv förändras.

Rädda idrottens struktur

 Vi behöver alla göra en riskanalys kring olika risker. Och samtidigt Identifiera alternativ till många aktiviteter som vi alltid tagit för givet, vilka kommer behöva värderas ned och vilka behöver prioriteras.

Att bestämma vilka verksamheter som ska prioriteras är svårt och beror naturligtvis på hur länge pandemins effekter kommer vara. Grundläggande är att perspektivet behöver flyttas från brett stöd till att i stället prioritera hur idrottens infrastruktur kan överleva och vad som krävs för att idrotten ska kunna få kraft att komma tillbaka när pandemin väl är över.

Klarar 72 specialförbund och en central RF organiation att ta detta ansvar? Nu krävs ledarskap och tyvärr hårda beslut.

 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het  och klubbar säljer ovh köper för stora pengar. 

IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som  blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton  och totalt handlar det om   intäkter på runt 100 miljoner kronor.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.