Krav på ny strategi för nya pengar
Det är glädjande att idrotten fått ytterligare 335 miljoner i ett nytt stödpaket, men nu måste politiker och RF förändra stödprinciperna om idrotten ska kunna komma tillbaka. När verksamheter drabbas för andra året så räcker inte de bidrag som ligor, större evenemang och klubbar fått. I absoluta tal är smärtan hos stora aktörer större, vilket påverkar förutsättningarna för verksamheternas överlevnad

Det pågår förnärvarande en stor aktivitet hos riksdagspartierna att se över vilka stödformer som är bäst lämpade för näringslivet liksom för idrott och kultur nu när pandemin går in i år två. Insikt finns att förutsättningar för överlevnad och stödens betydelse har ändrats.
Samtidigt som man vill ge stöd till många så blir det än viktigare att prioritera de strukturer man ser är centrala framöver.
Kräv helt ny strategi
Denna prioritering kommer vara en utmaning för idrotten, då RF måste dels säkerställa att mer medel kommer till idrotten och dels förändra tilldelningen inom idrotten. Att fortsätta få 500 miljoner per kvartal och dela ut dem enligt samma struktur som tidigare skulle vara förödande för ekonomiska och idrottsliga motorer.
I dag har idrotten i grova tal fått täckning av 40 procent av de kostnader som inte kan kompenseras på annat sätt. Det innebär att övriga 60 procent ska tas från andra medel. Detta har på något sätt fungerat under 2020, trots att ideella föreningar inte får enligt fullföljandedirektivet bygga soliditet över tid.
Det har lösts genom att säsongkortsinnehavare inte krävt pengar tillbaka, att personal avskedats och att alla lador har tömts.
Då blir det katastrof
Att fortsätta med stöd på samma nivå innebär att en katastrof för många verksamheter. De som är värst drabbade är de med störst omsättning och de precis under.
Även om RF får betydligt mer pengar så kommer man behöva prioritera på ett annat sätt. Från breda bidrag till att se hur strukturer kan övervintra och överleva. De ekonomiskt sunda verksamheternas som hjälper till att återbygga idrotten behöver prioriteras.
Att agera på detta sätt är svårt, smärtsamt och går dessutom emot den grundläggande och välmenade likafördelningsprincip som är central inom idrotten. Men krisen kräver att perspektiv förändras.
Rädda idrottens struktur
Vi behöver alla göra en riskanalys kring olika risker. Och samtidigt Identifiera alternativ till många aktiviteter som vi alltid tagit för givet, vilka kommer behöva värderas ned och vilka behöver prioriteras.
Att bestämma vilka verksamheter som ska prioriteras är svårt och beror naturligtvis på hur länge pandemins effekter kommer vara. Grundläggande är att perspektivet behöver flyttas från brett stöd till att i stället prioritera hur idrottens infrastruktur kan överleva och vad som krävs för att idrotten ska kunna få kraft att komma tillbaka när pandemin väl är över.
Klarar 72 specialförbund och en central RF organiation att ta detta ansvar? Nu krävs ledarskap och tyvärr hårda beslut.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Nu avslöjas att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar