Krav på ny strategi för nya pengar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är glädjande att idrotten fått ytterligare 335 miljoner i ett nytt stödpaket, men nu måste politiker och RF förändra stödprinciperna om idrotten ska kunna komma tillbaka. När verksamheter drabbas för andra året så räcker inte de bidrag som ligor, större evenemang och klubbar fått. I absoluta tal är smärtan hos stora aktörer större, vilket påverkar förutsättningarna för verksamheternas överlevnad

De ekonomiskt sunda verksamheternahjälper till att återbygga idrotten

 Det pågår förnärvarande en stor aktivitet hos riksdagspartierna att se över vilka stödformer som är bäst lämpade för näringslivet liksom för idrott och kultur nu när pandemin går in i år två. Insikt finns att förutsättningar för överlevnad och stödens betydelse har ändrats.

Samtidigt som man vill ge stöd till många så blir det än viktigare att prioritera de strukturer man ser är centrala framöver.

Kräv helt ny strategi

 Denna prioritering kommer vara en utmaning för idrotten, då RF måste dels säkerställa att mer medel kommer till idrotten och dels förändra tilldelningen inom idrotten. Att fortsätta få 500 miljoner per kvartal och dela ut dem enligt samma struktur som tidigare skulle vara förödande för ekonomiska och idrottsliga motorer.

 I dag har idrotten i grova tal fått täckning av 40 procent av de kostnader som inte kan kompenseras på annat sätt. Det innebär att övriga 60 procent ska tas från andra medel. Detta har på något sätt fungerat under 2020, trots att ideella föreningar inte får enligt fullföljandedirektivet bygga soliditet över tid.

Det har lösts genom att säsongkortsinnehavare inte krävt pengar tillbaka, att personal avskedats och att alla lador har tömts.

Då blir det katastrof

Att fortsätta med stöd på samma nivå innebär att en katastrof för många verksamheter. De som är värst drabbade är de med störst omsättning och de precis under.

 Även om RF får betydligt mer pengar så kommer man behöva prioritera på ett annat sätt. Från breda bidrag till att se hur strukturer kan övervintra och överleva. De ekonomiskt sunda verksamheternas som hjälper till att återbygga idrotten behöver prioriteras.

Att agera på detta sätt är svårt, smärtsamt och går dessutom emot den grundläggande och välmenade likafördelningsprincip som är central inom idrotten. Men krisen kräver att perspektiv förändras.

Rädda idrottens struktur

 Vi behöver alla göra en riskanalys kring olika risker. Och samtidigt Identifiera alternativ till många aktiviteter som vi alltid tagit för givet, vilka kommer behöva värderas ned och vilka behöver prioriteras.

Att bestämma vilka verksamheter som ska prioriteras är svårt och beror naturligtvis på hur länge pandemins effekter kommer vara. Grundläggande är att perspektivet behöver flyttas från brett stöd till att i stället prioritera hur idrottens infrastruktur kan överleva och vad som krävs för att idrotten ska kunna få kraft att komma tillbaka när pandemin väl är över.

Klarar 72 specialförbund och en central RF organiation att ta detta ansvar? Nu krävs ledarskap och tyvärr hårda beslut.

 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.