Förändra eller somna in
Att tänka nytt, att lära av andra men inte kopiera utan utveckla från vår gemensamma grund, det är för mig vägen framåt.
Vi är väl medvetna om att idrottsrörelsen, precis som samhället i stort, inte lyckats uppnå vissa av våra mål som exempelvis mål för jämställdhet och former för barn- och ungdomsidrotten.
Dessa gråterskor
Den insikten var också startskottet för strategiarbetet mot 2025. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna är febrilt engagerade med att stödja våra specialidrottsförbund i arbetet med att bland annat se över barn- och ungdomsverksamheten, till exempel ändras tävlingsformer och tränarutbildningar. Fler idrotter och föreningar testar nya verksamhetsformer för att nå äldre och sänker trösklarna för de som vi inte når.
Idrottsrörelsen får idag en helt annan slags kritik än tidigare. Att ifrågasätta, diskutera och kritisera oss är bra och mycket av den kritik vi får är befogad.
Ibland känns det dock som om gråterskorna samlas för att bevittna en begravning. Att generalisera och dra hela idrotten över en kam är onyanserat. Jag ser faktiskt positivt på att vi granskas så våra brister lyfts fram, men då på ett nyanserat sätt så att de kan åtgärdas.
Måste ha självkritik
Vi måste vara, och är, självkritiska för att kunna möta vår omvärld och våra medlemmar oavsett ålder och ambitionsnivå på ett sätt som gör att alla känner sig välkomna.
Samtidigt som vi inom Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna möter specialförbund och andra idrottens stöttespelare i allahanda former har ideella ledare i föreningar runt om i landet tagit egna initiativ och testat nya modeller för sin verksamhet. Successivt har diskussionerna blivit allt mer öppna och mer intensiva.
Jag kan inte påminna mig om en enda vecka utan dialoger, diskussioner och intervjuer med aktiva, ledare och förtroendevalda lokalt, regionalt, eller i media om våra utmaningar. Det är jag stolt över.
Vare sig du är aktiv, ledare, förälder, förtroendevald eller supporter så lockar idrotten fram känslor, idrotten berör.
Kontrasterna är tjusningen
Oftast förknippas träning, lek och spel med glädje, men ibland också ilska, frustration och besvikelse. Det är en del av tjusningen med idrotten.
Alla de fantastiska goda sidorna vill vi behålla och förstärka och det arbetet tar sin kraft ur vårt värdegrundsarbete – glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel.
Vi är många, vill bli fler och bättre på att hitta möjligheter och former för alla, oavsett ålder och ambitionsnivå. Det här pratar vi om samtidigt som vi förändrar verksamheten.
Förändringarna måste få ta tid
Det är ingen garanti för att det kommer att se likadant ut i framtiden. Vi har kunnat se hur politiska partier och andra folkrörelser inkluive kyrkan har misslyckats med att behålla medlemmar även om engagemanget är på lika hög nivå som för 25 år sedan.
Det gör mig ont när föreningsidrotten som helhet och ideella ledares insatser ifrågasätts på ett onyanserat sätt. Förändringsresan kommer att ta tid. Föreningsidrotten är en stark kraft i samhället idag.
Samtidigt är förändringsviljan jag möter tillsammans med tålamod och uthållighet våra viktigaste nycklar för att fortsätta vara det även i framtiden. Att gråterskorna samlas är en sak men märker man de förändringar som är på gång ute i föreningsidrotten?
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar