Jättebehov av idrottsentreprenörer
Att vara ledare i en tid som denna när vi befinner oss mitt i en kris och ta ansvar och orka tänka på vad som kommer sen är svårt, men nödvändigt. Vi vet ännu inte hur svår denna kris är och blir. Vi vet inte ens förutsättningarna för det innevarande året - om det överhuvudtaget blir fotboll, om vi kommer att få resa utomlands, om vi kommer att få möjligheten att samla människor som publik eller deltagare.
Just nu görs ett imponerande arbete av många idrottsorganisationer för att mildra effekten av regler och restriktioner, hantera de som vill förbättra sin position och driva egna frågor på idrottens bekostnad (t ex Konsumentverket) och samtidigt skapa hopp bland aktiva och fans. Detta är en otacksam uppgift eftersom många beslut inte är de beslut som idrottsledare önskar ta, men tyvärr tvingas till.
Vi behöver ha en framtidsbild
Samtidigt är det vid dessa tillfällen som det kanske är än viktigare att försöka orka skapa en framtidsbild, vilken man kan fatta beslut emot. Ett tillvägagångssätt man kan tillämpa är att reflektera kring olika scenarios och framtidsbilder.
När man gör scenarioövningar brukar man se till vad man vet och vad är svårt att bestrida. Detta blir en referensram för andra mer osäkra faktorer, även om vissa av de dessa har en större påverkan eller hävstångseffekt för olika möjliga utfall.
Vad vet vi om post-corona?
- Staten har tagit på sig statskulder
- Kommunernas ekonomi prövas till bristningsgränsen
- - Arbetslösheten kommer bli större
- -Den sammanlagda ekonomin blir mindre än tidigare
Mindre offentliga bidrag
Vad innebär det för idrottsrörelsen?
Det är svårt att se att offentliga bidrag ökar till idrottsrörelsen de kommande åren, så vida inte värdet är tydligt. Det finns helt enkelt inte medel. Att det finns ett löfte om oförändrat LOK-stöd är mycket positivt, eftersom det innebär att idrottsrörelsen från det offentliga inte lär får mindre medel för den löpande verksamheten.
Vad är troligt post-corona?
- Ökad digitalisering – mer hemarbete, mindre resande, ökad digital konsumtion
- Förändrade förhållningsregler – mer social distans och ökad oro
- Tillväxt och återhämtningsfokus – kanske grönt men troligare fokus och stimulans av kärnverksamheter
- Betydande skillnader hur människor, grupper och företag drabbas
Vad innebär detta för idrottsrörelsen?
Många annorlunda krav
Vi hamnar i en än mer osäker och segmenterad miljö. Där villkoren blir än mer olika för idrotter, förbund, utövarare och fans. En enskild lösning är svårare att hitta utan förbund måste hantera större olikheter och bredd. Det kommer vara många olika nya krav som måste tillgodoses – till exempel förändrade krav på stora folksamlingar, både publik och deltagare. Detta ställer krav på att förändra arbetssätt och vad och hur man erbjuder idrott.
Samtidigt innebär dessa förändringar att nya behov skapas. Integrationsutmaningarna försvinner inte utan idrotten kanske har än större behov att fylla i samband med ökad arbetslöshet, som ofta drabbar de som redan har det sämst. Hemarbete bör ha konsekvensen med ett ökat behov av social tillhörighet och motion – två områden som idrotten kanske är bäst på att leverera.
Det finns många flera öppningar för idrotten och även förväntningarna på idrotten framöver.
Nya villkor
Vad är viktigt för att idrotten ska kunna utvecklas post-corona?
Konkurrensbilden inom idrott för föreningssverige är hård. Vi ser mindre intresse för unga att vara med i föreningar, utan i stället väljer man kommersiella alternativ. Föreningar och förbund måste förstå att omvärlden förändras och att strukturen måste hänga med. Vi behöver inse att sättet att utveckla är intimt kopplad till förmågan och förutsättningarna att driva hybridorganisationer – dvs kombinera det ideella med intäktsbefrämjande och målgruppsanpassad verksamhet.
RF och idrotten i stort behöver se till att lagar, regler och strukturer tillåter idrottsrörelsen att utvecklas – centralt och framför allt lokalt med ökat entreprenörskap. Ett entreprenörskap som tillåts att svara upp mot samhällets och svenskarnas behov. Ett entreprenörskap som tillåter idrotter, även de små, att utvecklas. Detta är utmanande, men om man inte gör det kommer svensk idrott eroderas.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.