Idrottens stora event måste kunna planera
Den 1 juni ställde riksdagsledamoten David Josefsson en skriftlig fråga till idrottsminister Amanda Lind. Det var en fråga som är betydelsefull för stora delar av Idrottssverige och Eventsverige.”Vilka åtgärder ministern och regeringen är beredda att vidta för att möjliggöra tidsplaner eller bedömningar från regeringen om möjligheten att genomföra motionslopp under hösten 2020 och våren 2021 med tanke på nuvarande situation?”
Frågan är central. Idrotten behöver en tidsplan. Stora delar av den berörda idrottsrörelsen har nu krishanterat, omplanerat ett antal gånger och troligen i många fall arbetet illegalt eftersom man varit tvungna att vara permitterad samtidigt för att klara sin idrotts ekonomin.
Tid till rätt förutsättningar
Kommer vi ha publik i fotbollsallsvenskan i år? Kommer ishockeyn drabbas? Är det möjligt att ha Stockholm International Horse show i Globen i november? Hur drabbas Vasaloppet 2021? Vilka förutsättningar får Göteborgsvarvet att välkomna löpare till Göteborgs 400 års jubileum. Finns det även risk för att UEFA Women’s Champions League finalen i maj inte blir av.
Osäkerheten är stor kring evenemang. Idrottsarrangörer likväl som mässor och kulturarrangörer har behov att planera och skapa rätt förutsättningar för sina evenemang. I dagsläget finns en betydande osäkerhet inte bara i höst utan även 2021. Frånvaron av evenemang på arenor kommer troligen drabba idrotten framöver då fastighetsägarna kommer behöva täcka sina kostnader.
Långa processer
Att skapa insikt i hur sanktioner lyfts är centralt. Ett datum är naturligtvis det mest önskvärda, men i många fall räcker det med få bättre kunskap om hur beslut kommer fattas, processerna och logiken bakom.
I andra länder har det signalerats att internationella idrottstävlingar inte kommer genomföras höst och vår 2021. Enligt SVT riskerar Lillehammers världscuptävling i skidor första helgen i december ställas in och likaså tävlingarna i tjeckiska Nove Mesto i februari.
Osäkerhet runt OS
Dessutom kommer vi leva i en osäkerhet kring OS i Tokyo en lång tid framöver. Världscupstävlingar liksom stora event behöver lång framförhållning och därför behövs en tidsplan som diskuterar 2021 att utvecklas så snart som möjligt.
De stora motionsloppen har normalt en planeringshorisont på 12 till 18 månader. Förändringar till det kommande året behöver beslutas innan det innevarande årets event genomförs. En anledning är att anmälningar öppnas direkt efter målgång för att behålla lojalitet och kontinuitet. Utifrån deltagarens upplevelse läggs grunden för relation och kommunikation, vilket samordnas med sponsorer och andra intressenters planer.
Året runt-arbetet är också anledningen till att arrangörer tar på sig betydande kostnader innan eventen, vilket gör det svårt att betala tillbaka deltagaravgifter, även om de så skulle vilja.
Något sex specialförbund uppmärksammat i en debattartikel i förra veckan i Aftonbladet och vilket även gått att läsa i Idrottens affärer.
Osäkerhet hos deltagarna
Tidigare år har Vasaloppet eller Vätternrundan fulltecknats på några minuter när anmälningen öppnats. Det sker inte i dag. Osäkerheten hos alla parter är stor. Loppen ser en trolig nedgång av deltagare 2021, om man nu kan genomföra loppet i samma format som tidigare.
I USA (Running USA) frågades 400 arrangörer om det kommer kunna genomföras massloppsarrangemang under 2020. 95 procent svarade att de inte tror detta. En annan internationell loppundersökning visar på att man tror att 2021-års deltagarnivåer kommer sjunka med minst 30 procent. Med andra ord så är osäkerheten är mycket stor.
Att Folkhälsomyndigheten inte är behjälpliga med skapa förståelse för hur deras beslutsramverk ser ut försvårar för alla aktörer som planerar upplevelser i framtiden, oavsett om det är ligaspel, motionslopp, konserter, mässor eller andra idrottsevenemang. Eftersom alla dessa aktörer tar på sig kostnader i att skapa upplevelserna och händelserna innan eventen sker, så ökar idrottens sårbarhet än mer av att sakna information. Amanda Linds svar på David Josefssons fråga kommer därför bli mycket värdefullt för många aktörer.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar