Politikerna tar semester när idrotten knäar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Under en period var det politiska ledarskapet mycket aktivt med stödpaket och det fanns en handlingskraft inför effekterna av Corona och göra dem så begränsade som möjligt. Regeringens sympatier ökade och det fanns en förståelse för att tömma vissa lador. Men nu, när politikerna inte heller behöver ägna tid och kraft till Almedalen tar de semester, lagom som idrotten sviktar som allra mest

Oron ökar hos förbund och föreningar i takt med att pengarna minskar

Ingen vet hur länge pandemin fortgår och vilka ytterligare prioriterade stöd som krävs. Det kommer också  olika utspel om skilda synsätt på vad som är viktigt för en omstart. 

Det har blivit en diskussion där politiska intressen och prioriteringar söker  positionering.  I denna politiska diskussion saknas idrotten. Alla ser värdet, men dess politiska betydelse är lågt. Under tiden ökar problem bland förbund och föreningar. 

Konsekvenserna ökar

I stället går nu politikerna på semester utan att hjälpa idrotten mer. Solidaritet, som både Socialdemokraterna och Miljöpartiet håller högt, verkar inte vara viktigt när man tänker på stödet till idrottsrörelsen. Ett stöd där några som förlorat medel under en period kompenseras, men aktiviteter efter halvårsskiftet, som O-ringen, Midnattsloppet eller Gothia Cup får inte stöd.

 Sommaren kan för politikerna uppfattas komma lägligt, men kommer för oss som arbetar i idrotten synnerligen olägligt. Problemen för evenemangsarrangörer som Lidingöloppet och Vasaloppet minskar inte när kassorna sinar trots korttidspermitteringar och aktiva beslut som minskar kostnaderna. Det leder till ekonomiska konsekvenser som drabbar både enskilda och idrotten. 

Stockholms tidningar skrev i veckan att Midnattsloppetloppet riskerar att läggas ned. Det är ett event som funnits sedan 1982 och har levererat in mycket pengar till idrottsklubbar i Stockholm, Göteborg och Malmö med cirka 50.000 deltagare årligen. Nu försöker arrangörerna att skapa intresse genom virtuella lopp, men därvid  är de är långt ifrån ensamma . Marknaden för virtuella lopp har ett enormt överutbud. Därmed är möjligheten till intäkter på kort tid extremt begränsade.

Tomt och tyst

 Lagidrotterna fortsätter pussla och skapa förutsättningar för överlevnad. Fotbollen får fortsätta spela utan publik och ishockey-Sverige får också rikta in sig på tomma läktare  när serien drar igång. De mindre lagidrotternas svagare ekonomi har inneburit att lag inom ibl a  basket och vollyboll väljer att utgå från eliten. Styrelser i de flesta sporter arbetar nu med dystra riskscenarier för det här året och även de kommande.

 Dilemmat med att lyfta behoven att idrotten behöver ett andra stödpaket är att politiken inte vill lyssna på idrotten. De vill prioritera andra områden. Idrotten tas för given. Det är få politiker som gör karriär inom sina partier på idrottspolitiska frågor. Detta drabbar oss nu.

 Den kommande veckan skulle Almedalen ha genomförts. Det hade varit en plats idrotten skulle kunna ställa några av politikerna mot väggen och skapa en större förståelse för akuta behov. Nu är jag rädd för att politikerna har bytt Almedalen  mot en veckas ytterligare semester där viljan till handlande och ledarskap saknas.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.