Politikerna tar semester när idrotten knäar
Under en period var det politiska ledarskapet mycket aktivt med stödpaket och det fanns en handlingskraft inför effekterna av Corona och göra dem så begränsade som möjligt. Regeringens sympatier ökade och det fanns en förståelse för att tömma vissa lador. Men nu, när politikerna inte heller behöver ägna tid och kraft till Almedalen tar de semester, lagom som idrotten sviktar som allra mest
Ingen vet hur länge pandemin fortgår och vilka ytterligare prioriterade stöd som krävs. Det kommer också olika utspel om skilda synsätt på vad som är viktigt för en omstart.
Det har blivit en diskussion där politiska intressen och prioriteringar söker positionering. I denna politiska diskussion saknas idrotten. Alla ser värdet, men dess politiska betydelse är lågt. Under tiden ökar problem bland förbund och föreningar.
Konsekvenserna ökar
I stället går nu politikerna på semester utan att hjälpa idrotten mer. Solidaritet, som både Socialdemokraterna och Miljöpartiet håller högt, verkar inte vara viktigt när man tänker på stödet till idrottsrörelsen. Ett stöd där några som förlorat medel under en period kompenseras, men aktiviteter efter halvårsskiftet, som O-ringen, Midnattsloppet eller Gothia Cup får inte stöd.
Sommaren kan för politikerna uppfattas komma lägligt, men kommer för oss som arbetar i idrotten synnerligen olägligt. Problemen för evenemangsarrangörer som Lidingöloppet och Vasaloppet minskar inte när kassorna sinar trots korttidspermitteringar och aktiva beslut som minskar kostnaderna. Det leder till ekonomiska konsekvenser som drabbar både enskilda och idrotten.
Stockholms tidningar skrev i veckan att Midnattsloppetloppet riskerar att läggas ned. Det är ett event som funnits sedan 1982 och har levererat in mycket pengar till idrottsklubbar i Stockholm, Göteborg och Malmö med cirka 50.000 deltagare årligen. Nu försöker arrangörerna att skapa intresse genom virtuella lopp, men därvid är de är långt ifrån ensamma . Marknaden för virtuella lopp har ett enormt överutbud. Därmed är möjligheten till intäkter på kort tid extremt begränsade.
Tomt och tyst
Lagidrotterna fortsätter pussla och skapa förutsättningar för överlevnad. Fotbollen får fortsätta spela utan publik och ishockey-Sverige får också rikta in sig på tomma läktare när serien drar igång. De mindre lagidrotternas svagare ekonomi har inneburit att lag inom ibl a basket och vollyboll väljer att utgå från eliten. Styrelser i de flesta sporter arbetar nu med dystra riskscenarier för det här året och även de kommande.
Dilemmat med att lyfta behoven att idrotten behöver ett andra stödpaket är att politiken inte vill lyssna på idrotten. De vill prioritera andra områden. Idrotten tas för given. Det är få politiker som gör karriär inom sina partier på idrottspolitiska frågor. Detta drabbar oss nu.
Den kommande veckan skulle Almedalen ha genomförts. Det hade varit en plats idrotten skulle kunna ställa några av politikerna mot väggen och skapa en större förståelse för akuta behov. Nu är jag rädd för att politikerna har bytt Almedalen mot en veckas ytterligare semester där viljan till handlande och ledarskap saknas.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar