Varningssignaler - vi svenskar allt mer passiva
Det blir allt tydligare hur missnöjet ökar inom idrotts- och motionssverige kring de nya restriktionerna som infördes i förra veckan. Nu är det inte bara ekonomin inom idrotten som är ett stort problem utan nu tillkommer också de ökade svårigheterna att kunna träna, motionera och helt enkelt må bra. Detta har skapat stor frustration hos många.

Dagens Nyheter tog på I fredags tog Dagens Nyheter upp riskerna att ungdomar som idrotten har lätt att tappa nu försvinner än snabbare till följd av de nya reglerna. Sveriges större motionslopp skrev en debattartikel i Göteborgs Posten om den ökade folkhälsorisken till följd av hårdare restriktioner.
Jidesten pekade på betydelsen
Susanne Jidesten, generalsekreterare i Frisks & Svettis lyfte betydelsen för idrott och motion både i TV4 morgon och i hälsopodden "Hälsa för ohälsosamma” som släpptes i torsdags, den senare tillsamman med undertecknad.
Men det är inte bara idrotten som är oroliga av utvecklingen Anna Mia Ekström professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet har uttalat sig att ” Strikta nedstängningar har varit väldigt skadliga för folkhälsan i stort i världen.
Man kan vara ganska säker på att fler har dött av restriktionerna än av Covid-19”.
I Sydsvenska Dagbladet i söndags utrycker GIHs Elin Ekblom Bak, som kanske kan mest i Sverige om livsstil och folkhälsa: ”Det vore väldigt förvånande om regeringen inte tar tag i detta, med tanke på den situation vi är i nu, för uppenbarligen går det ju att förebygga allvarlighetsgraden av den här sjukdomen. Nu är det dags.”
Även WHO gick i veckan ut med nya riktlinjer för att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet.
I Sverige ska FHM under våren för första gången presentera svenska riktlinjer för fysisk aktivitet och minskat långvarigt sittande. Men det är inte riktlinjer som krävs utan agerande.
Sverige måste klara av att agera både på kort och långsikt. Andra europeiska länder agerar mer långsiktigt under pandemin.
Motionslopp för 4 000
I Finland har motionslopp i form av exempelvis Helsinki City Run kunnat arrangeras med fler än 6000 deltagare, utan ökad smitta. Det visar att ett land med skarpare smittskyddsregler kan agera med både kort och långt perspektiv. I England har man från början av pandemin följt utvecklingen av folkhälsa löpande och regelbundet genom undersökningar av Sport England. Redan i början av pandemin kunde britterna konstatera att hälsoeffekterna slår ojämnt sociodemografiskt. Personer i områden som redan har sämre hälsosituation kunde inte utnyttja möjligheten till att planera sin tid och motionera när stora delar ställde om till hemarbete.
I dessa grupper är riskerna för folkhälsosjukdomar som diabetes betydande. För att inte detta ska förvärras behövs en mångfald av insatser för ökad hälsa, något som idrotten försöker bidra till. Initialt under covid-19 ökade motionerandet hos de som arbetade hemma. Personer fick mer tid vilket man utnyttjade genom att gå, springa eller på annat sätt motionera. Men dessa initiala effekter har minskat och till och med försvunnit.
Rutiner som personer tidigare utvecklat för att få ihop dagarna förändrades i och med hemmaarbete. Som träna på väg hem från jobbet eller att springa med kollegorna på lunchen. Det sociala kit som träning innebär finns inte på hemmakontoret, vilket kan vara en anledning till att så väl rutinen kring träning som motivation att träna har sjunkit under sommaren och hösten.
Det positiva ur ett folkhälsoperspektiv är att både gående och cyklande har blivit betydelsefulla sätt att resa och som alternativ till trång kollektivtrafik.
Dessa beteenden har uppmuntrats mycket mer internationellt än i Sverige, I Finland exempelvis har Finland ökat investeringarna i cykelinfrastruktur med 43 miljoner euro, vilket både värnar folkhälsan och städernas gröna omställning.
Vi tappar lusten i höstmörkret
Nu visar undersökningarna på ett minskat motionerande. Höst och mörker minskar intresset att röra på sig och där med förvärras också folkhälsoeffekterna.
Det kanske mest alarmerande i den brittiska undersökningen är att andelen som ser positivt på motion har fallit med 10 procent. Beteende och attitydförändringar påvisar att det blir allt svårare att motverka utvecklingen av den stillasittande-pandemin.
I och med att England följt folkhälsoeffekterna och sett riskerna så agerar man helt annorlunda än Sverige i de riktlinjer som träder i kraft den 2 december. Här värnas motion, träning och folkhälsa.
Även under den mest allvarliga smittrisknivån (very high alert) uppmuntras organiserad träning, gym och simhallar. Svenskarna behöver lära. Våra politiker och myndigheter måste ta idrotten och folkhälsan på allvar. Idrottens engagemang måste få verka.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.
På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar