Varningssignaler - vi svenskar allt mer passiva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blir allt tydligare hur missnöjet ökar inom idrotts- och motionssverige kring de nya restriktionerna som infördes i förra veckan. Nu är det inte bara ekonomin inom idrotten som är ett stort problem utan nu tillkommer också de ökade svårigheterna att kunna träna, motionera och helt enkelt må bra. Detta har skapat stor frustration hos många. 

Dagens Nyheter tog på I fredags tog Dagens Nyheter upp riskerna att ungdomar som idrotten har lätt att tappa nu försvinner än snabbare till följd av de nya reglerna. Sveriges större motionslopp skrev en debattartikel i Göteborgs Posten om den ökade folkhälsorisken till följd av hårdare restriktioner.

Jidesten pekade på betydelsen

Susanne Jidesten, generalsekreterare i Frisks & Svettis lyfte betydelsen för idrott och motion både i TV4 morgon och i hälsopodden "Hälsa för ohälsosamma” som släpptes i torsdags, den senare tillsamman med undertecknad.

Men det är inte bara idrotten som är oroliga av utvecklingen Anna Mia Ekström professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet har uttalat sig att ” Strikta nedstängningar har varit väldigt skadliga för folkhälsan i stort i världen. 

Man kan vara ganska säker på att fler har dött av restriktionerna än av Covid-19”. 

I Sydsvenska Dagbladet i söndags utrycker GIHs Elin Ekblom Bak, som kanske kan mest i Sverige om livsstil och folkhälsa:  ”Det vore väldigt förvånande om regeringen inte tar tag i detta, med tanke på den situation vi är i nu, för uppenbarligen går det ju att förebygga allvarlighetsgraden av den här sjukdomen. Nu är det dags.” 

Även WHO gick i veckan ut med nya riktlinjer för att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet. 

I Sverige ska FHM under våren för första gången presentera svenska riktlinjer för fysisk aktivitet och minskat långvarigt sittande. Men det är inte riktlinjer som krävs utan agerande. 

Sverige måste klara av att agera både på kort och långsikt. Andra europeiska länder agerar mer långsiktigt under pandemin. 

Motionslopp för 4 000

I Finland har motionslopp i form av exempelvis Helsinki City Run kunnat arrangeras med fler än 6000 deltagare, utan ökad smitta. Det visar att ett land med skarpare smittskyddsregler kan agera med både kort och långt perspektiv. I England har man från början av pandemin följt utvecklingen av folkhälsa löpande och regelbundet genom undersökningar av Sport England. Redan i början av pandemin kunde britterna konstatera att hälsoeffekterna slår ojämnt sociodemografiskt. Personer i områden som redan har sämre hälsosituation kunde inte utnyttja möjligheten till att planera sin tid och motionera när stora delar ställde om till hemarbete. 

I dessa grupper är riskerna för folkhälsosjukdomar som diabetes betydande. För att inte detta ska förvärras behövs en mångfald av insatser för ökad hälsa, något som idrotten försöker bidra till. Initialt under covid-19 ökade motionerandet hos de som arbetade hemma. Personer fick mer tid vilket man utnyttjade genom att gå, springa eller på annat sätt motionera. Men dessa initiala effekter har minskat och till och med försvunnit. 

Rutiner som personer tidigare utvecklat för att få ihop dagarna förändrades i och med hemmaarbete. Som träna på väg hem från jobbet eller att springa med kollegorna på lunchen. Det sociala kit som träning innebär finns inte på hemmakontoret, vilket kan vara en anledning till att så väl rutinen kring träning som motivation att träna har sjunkit under sommaren och hösten. 

Det positiva ur ett folkhälsoperspektiv är att både gående och cyklande har blivit betydelsefulla sätt att resa och som alternativ till trång kollektivtrafik. 

Dessa beteenden har uppmuntrats mycket mer internationellt än i Sverige, I Finland exempelvis har Finland ökat investeringarna i cykelinfrastruktur med 43 miljoner euro, vilket både värnar folkhälsan och städernas gröna omställning. 

Vi tappar lusten i höstmörkret

Nu visar undersökningarna på ett minskat motionerande. Höst och mörker minskar intresset att röra på sig och där med förvärras också folkhälsoeffekterna. 

Det kanske mest alarmerande i den brittiska undersökningen är att andelen som ser positivt på motion har fallit med 10 procent. Beteende och attitydförändringar påvisar att det blir allt svårare att motverka utvecklingen av den stillasittande-pandemin. 

I och med att England följt folkhälsoeffekterna och sett riskerna så agerar man helt annorlunda än Sverige i de riktlinjer som träder i kraft den 2 december. Här värnas motion, träning och folkhälsa. 

Även under den mest allvarliga smittrisknivån (very high alert) uppmuntras organiserad träning, gym och simhallar. Svenskarna behöver lära. Våra politiker och myndigheter måste ta idrotten och folkhälsan på allvar. Idrottens engagemang måste få verka.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.