Riksidrottsförbund eller branschorganisation?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottandet i Sverige håller på att förändras. Den ideellt organiserade föreningsidrotten är bara en del av det svenska idrottandet. Även om än vi med våra över 3 miljoner medlemmar fortfarande är dominerande.
Björn Eriksson funderar och vill starta en diskussion om det förbund där han själv är ordförande. Vad ska vi ha RF till i framtiden, är frågan han riktar till alla. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Vi ser att allt fler vill träna och/eller tävla för att det är roligt utan krav på prestation. Den senaste tiden har ett 50-tal av RF:s 71 medlemsförbund gjort förändringar i sin barn- och ungdomsverksamhet i syfte att behålla fler längre. Allt fler diskuterar former för breddverksamhet för vuxna och för att ta emot äldre nybörjare. 

En social fostran

Samtidigt får vi inte kasta ut barnet med badvattnet. Tävlingsverksamheten är viktig, och för många det som ger glädje och spänning i idrottandet. 

Sett till den fysiska hälsan spelar det naturligtvis ingen roll om jag idrottar i en förening eller i ett företag. Men engagemang i föreningsidrott handlar inte bara om själva idrottandet. 

I idrottsföreningen får en stor del av våra barn och ungdomar en social och demokratisk fostran. De träffar människor över generations-, sociala och kulturella gränser som de annars troligen aldrig skulle möta i ett allt mer segregerat samhälle. 

Att vara medlem i en förening innebär rättigheter och skyldigheter. Alla är inte beredda att leva upp till de kraven. 

Att köpa fysisk aktivitet

Många väljer att i stället köpa sin fysiska aktivitet i verksamheter som inte kräver tid utan nöjer sig med betalning. Därför ser jag inte de privata idrottsföretagen som konkurrenter utan snarare som komplement.

Finns det då inte skäl att, som en del menar, samla all idrottsverksamhet, oavsett organisatorisk form, under ett gemensamt branschparaply? Mitt svar är nej, av tre huvudsakliga skäl.

1. Den demokratiska idrottsmodellen där vi formar våra beslut tillsammans lever i allra högsta grad. En branschorganisation skulle på sikt utarma det lokala engagemanget, omvandla vår livskraftiga och samhällsbyggande folkrörelse till något annat. Idrottsrörelsens roll för ett starkt, varmt och inkluderande Sverige måste värnas och utvecklas. 

2. Ingen från den privata sidan har bett RF eller mig att företräda dem. Däremot finns det exempel på kommersiella verksamheter som skapat ”fasadföreningar” för att komma åt statliga och kommunala aktivitetsstöd. 

3. RF får bara ge stöd till allmännyttiga ideella föreningar, inte vinstdrivna privata företag. Det är viktigt att också framöver hålla isär verksamheterna för att inte äventyra samhällsstödet till den ideella föreningsidrotten. 

Lära av det privata

Vi ska inte försöka kopiera de privata företagen men vi kan lära en del av dem och samverka med dem när det gör oss bättre. 

Samtidigt är det viktig att vi renodlar och förädlar det som är idrottsföreningens styrka och särart, nämligen det ideella föreningslivets demokratiska gemenskap. 

Om det enda som erbjuds är att gå på träningen och att rösta på ett illa besökt årsmöte en gång om året finns det ingen större anledning att välja en förening före ett kommersiellt alternativ. 

Men den förening som lyckas leva upp till värdegrunderna glädje, gemenskap, demokrati och delaktighet ger medlemskapet ett reellt innehåll och skapar på så sätt en känsla och stolthet för föreningen. Och den föreningen kommer att vara en vinnare i längden, oavsett de idrottsliga resultaten.

Björn Eriksson

Carl-Axel Hageskog (inte verifierad)

fre, 2016-11-04 10:38

1. Björn Eriksson krönika

Idrott är bland det finaste vi har om vi förvaltar det rätt. Barn och ungdomar kommer till idrotten av olika orsaker. Enligt forskning gäller 6 utmärkande behov: 1. Ha roligt. 2 Lära sig nya saker 3. Förbättra det de redan kan 4. Tävla (mäta sig med andra). 5. Träffa kompisar 6. Bli friska och starka Dessa saker känns som det skulle kunna gälla även äldre ? Då krävs det goda idrottsledare och att vi alla hjälps åt, respekterar varandra och samarbetar som Björn beskriver Calle Hageskog

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.