Riksidrottsförbund eller branschorganisation?
Vi ser att allt fler vill träna och/eller tävla för att det är roligt utan krav på prestation. Den senaste tiden har ett 50-tal av RF:s 71 medlemsförbund gjort förändringar i sin barn- och ungdomsverksamhet i syfte att behålla fler längre. Allt fler diskuterar former för breddverksamhet för vuxna och för att ta emot äldre nybörjare.
En social fostran
Samtidigt får vi inte kasta ut barnet med badvattnet. Tävlingsverksamheten är viktig, och för många det som ger glädje och spänning i idrottandet.
Sett till den fysiska hälsan spelar det naturligtvis ingen roll om jag idrottar i en förening eller i ett företag. Men engagemang i föreningsidrott handlar inte bara om själva idrottandet.
I idrottsföreningen får en stor del av våra barn och ungdomar en social och demokratisk fostran. De träffar människor över generations-, sociala och kulturella gränser som de annars troligen aldrig skulle möta i ett allt mer segregerat samhälle.
Att vara medlem i en förening innebär rättigheter och skyldigheter. Alla är inte beredda att leva upp till de kraven.
Att köpa fysisk aktivitet
Många väljer att i stället köpa sin fysiska aktivitet i verksamheter som inte kräver tid utan nöjer sig med betalning. Därför ser jag inte de privata idrottsföretagen som konkurrenter utan snarare som komplement.
Finns det då inte skäl att, som en del menar, samla all idrottsverksamhet, oavsett organisatorisk form, under ett gemensamt branschparaply? Mitt svar är nej, av tre huvudsakliga skäl.
1. Den demokratiska idrottsmodellen där vi formar våra beslut tillsammans lever i allra högsta grad. En branschorganisation skulle på sikt utarma det lokala engagemanget, omvandla vår livskraftiga och samhällsbyggande folkrörelse till något annat. Idrottsrörelsens roll för ett starkt, varmt och inkluderande Sverige måste värnas och utvecklas.
2. Ingen från den privata sidan har bett RF eller mig att företräda dem. Däremot finns det exempel på kommersiella verksamheter som skapat ”fasadföreningar” för att komma åt statliga och kommunala aktivitetsstöd.
3. RF får bara ge stöd till allmännyttiga ideella föreningar, inte vinstdrivna privata företag. Det är viktigt att också framöver hålla isär verksamheterna för att inte äventyra samhällsstödet till den ideella föreningsidrotten.
Lära av det privata
Vi ska inte försöka kopiera de privata företagen men vi kan lära en del av dem och samverka med dem när det gör oss bättre.
Samtidigt är det viktig att vi renodlar och förädlar det som är idrottsföreningens styrka och särart, nämligen det ideella föreningslivets demokratiska gemenskap.
Om det enda som erbjuds är att gå på träningen och att rösta på ett illa besökt årsmöte en gång om året finns det ingen större anledning att välja en förening före ett kommersiellt alternativ.
Men den förening som lyckas leva upp till värdegrunderna glädje, gemenskap, demokrati och delaktighet ger medlemskapet ett reellt innehåll och skapar på så sätt en känsla och stolthet för föreningen. Och den föreningen kommer att vara en vinnare i längden, oavsett de idrottsliga resultaten.
Mest lästa just nu
Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.
Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid SGF:s årsmöte 5-6 april.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Carl-Axel Hageskog (inte verifierad)
fre, 2016-11-04 09:38
1. Björn Eriksson krönika
Idrott är bland det finaste vi har om vi förvaltar det rätt. Barn och ungdomar kommer till idrotten av olika orsaker. Enligt forskning gäller 6 utmärkande behov: 1. Ha roligt. 2 Lära sig nya saker 3. Förbättra det de redan kan 4. Tävla (mäta sig med andra). 5. Träffa kompisar 6. Bli friska och starka Dessa saker känns som det skulle kunna gälla även äldre ? Då krävs det goda idrottsledare och att vi alla hjälps åt, respekterar varandra och samarbetar som Björn beskriver Calle HageskogSkriv kommentar