Ökad risk för politisk långbänk
Krönika: Nu är det dags igen. I veckan träffar Björn Eriksson Amanda Lind för att äska mer pengar. Amanda ska i sin tur övertala Magdalena Andersson om att idrotten behöver mer pengar för tredje kvartalet. Och Magdalena ska förstå allvaret för idrotten och att likviderna börjar ta slut och att frånvaron av publik och deltagare gör att stora delar av idrotten lever på konstgjord andning,
Nu är det dags igen. I veckan träffar Björn Eriksson Amanda Lind för att äska mer pengar. Amanda ska i sin tur övertala Magdalena Andersson om att idrotten behöver mer pengar för tredje kvartalet. Och Magdalena ska förstå allvaret för idrotten och att likviderna börjar ta slut och att frånvaron av publik och deltagare gör att stora delar av idrotten lever på konstgjord andning.
Beslutet får inte dröja
Den stora risken är att idrotten hamnar i en långbänk eller att beslut inte kommer förrän efter sommaren. Vårens beslut togs i mitten av mars och beslutet blev sedan en del av vårbudgeten.
Först denna vecka beslutas fördelning av medel som enligt utsago ska betalas ut innan midsommar. Om det kommer ta samma tid igen så får föreningar i nästa paket ersättning först i september. Det skulle vara förödande för många parter, eftersom problemen inte blivit mindre utan snarare byggts upp under våren och nu under försommaren.
Den finansiella krisen för idrotten skulle kunna liknas vid en förlustkurva som ännu inte nått botten, utan den fortsätter nedåt. Nu när idrott kommer tillbaka i tv-rutan och elitidrottandet kan starta är det lätt att tro att alt är som vanligt igen.
Det stämmer inte. Vi börjar höra om effekterna hos enskilda föreningar, men än så läge är det bara de som hade en verksamhet med mycket tunna marginaler som vi hört om.
Fotbollsklubbar har fått i gång verksamheten. Stora klubbarna i allsvenskan blöder kraftigt, men räddas under en kort period av mediepengar. Permitteringar är inte längre möjligt, om de ska spela matcher. Nivån under har inte samma mediepengar.
Sponsorer inte bidragsgivare
De är beroende av de intäkter de kan få av sponsorer och publik. Problemet är att sponsorer inte är bidragsgivare. De vill ha något i gengäld, nämligen publik och synlighet.
I och med att begränsningen på max 50 personers folksamlingar inte förändrats, så har nu än fler arrangörer varit tvungna att ställa sina motionslopp. Midnattsloppet och Cykelvasan under den senaste veckan. För de som ännu inte ställt in så är anmälningsläget helt försumbart.
Det innebär att intäkterna för klubbars lopp helt försvinner. Även om många försöker göra virtuella lopp för att behålla relationen till sina deltagare. Men hur många virtuella lopp är löpare intresserade av att spinga.
Nytt, annorlunda stödpaket
Tidigare har Björn Eriksson talat om att de ökade behoven kan innebära att nästa stödpaket måste ha ett annat upplägg för att bättre stödja idrottens motorer.
Det finns stora värden att förändra upplägget för att idrotten snabbare ska kunna komma upp på fötter igen när det vänder. En förhoppning är att denna förändring inte gör att det blir samma långdragna hantering av fördelningen av pengar. Det har inte den nödställda idrotten råd med.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar