Ökad risk för politisk långbänk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Krönika: Nu är det dags igen. I veckan träffar Björn Eriksson Amanda Lind för att äska mer pengar. Amanda ska i sin tur övertala Magdalena Andersson om att idrotten behöver mer pengar för tredje kvartalet. Och Magdalena ska förstå allvaret för idrotten och att likviderna börjar ta slut och att frånvaron av publik och deltagare gör att stora delar av idrotten lever på konstgjord andning,

Ja, det går åt många sedlar för att fåordning på idrotten, där många föreningar har det ansträngt just nu

Nu är det dags igen. I veckan träffar Björn Eriksson Amanda Lind för att äska mer pengar. Amanda ska i sin tur övertala Magdalena Andersson om att idrotten behöver mer pengar för tredje kvartalet. Och Magdalena ska förstå allvaret för idrotten och att likviderna börjar ta slut och att frånvaron av publik och deltagare gör att stora delar av idrotten lever på konstgjord andning.

Beslutet får inte dröja

Den stora risken är att idrotten hamnar i en långbänk eller att beslut inte kommer förrän efter sommaren. Vårens beslut togs i mitten av mars och beslutet blev sedan en del av vårbudgeten. 

Först denna vecka beslutas fördelning av medel som enligt utsago ska betalas ut innan midsommar. Om det kommer ta samma tid igen så får föreningar i nästa paket ersättning först i september. Det skulle vara förödande för många parter, eftersom problemen inte blivit mindre utan snarare byggts upp under våren och nu under försommaren.

Den finansiella krisen för idrotten skulle kunna liknas vid en förlustkurva som ännu inte nått botten, utan den fortsätter nedåt. Nu när idrott kommer tillbaka i tv-rutan och elitidrottandet kan starta är det lätt att tro att alt är som vanligt igen. 

Det stämmer inte. Vi börjar höra om effekterna hos enskilda föreningar, men än så läge är det bara de som hade en verksamhet med mycket tunna marginaler som vi hört om.

Fotbollsklubbar har fått i gång verksamheten. Stora klubbarna i allsvenskan blöder kraftigt, men räddas under en kort period av mediepengar. Permitteringar är inte längre möjligt, om de ska spela matcher. Nivån under har inte samma mediepengar. 

Sponsorer inte bidragsgivare

De är beroende av de intäkter de kan få av sponsorer och publik. Problemet är att sponsorer inte är bidragsgivare. De vill ha något i gengäld, nämligen publik och synlighet. 

I och med att begränsningen på max 50 personers folksamlingar inte förändrats, så har nu än fler arrangörer varit tvungna att ställa sina motionslopp. Midnattsloppet och Cykelvasan under den senaste veckan. För de som ännu inte ställt in så är anmälningsläget helt försumbart. 

Det innebär att intäkterna för klubbars lopp helt försvinner. Även om många försöker göra virtuella lopp för att behålla relationen till sina deltagare. Men hur många virtuella lopp är löpare intresserade av att spinga.

Nytt, annorlunda stödpaket

Tidigare har Björn Eriksson talat om att de ökade behoven kan innebära att nästa stödpaket måste ha ett annat upplägg för att bättre stödja idrottens motorer. 

Det finns stora värden att förändra upplägget för att idrotten snabbare ska kunna komma upp på fötter igen när det vänder. En förhoppning är att denna förändring inte gör att det blir samma långdragna hantering av fördelningen av pengar. Det har inte den nödställda idrotten råd med.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.